Vedum varsler flere kutt i regjeringskvartalet

Slik så det ut på byggeplassen der det nye regjeringskvartalet i Oslo bygges 12. mai i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Slik så det ut på byggeplassen der det nye regjeringskvartalet i Oslo bygges 12. mai i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) varsler flere kutt i regjeringskvartalet. – Målet er å spare mest mulig, så denne jobben er ikke ferdig, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilke tiltak regjeringen vil gjøre, kan ikke Vedum gi noe klart svar på i dag.

– Vi jobber med å gjøre enda flere innsparinger. Det er enorme beløp, og vi må hele tiden se på hvor vi kan spare penger i prosjekter der det ikke er snakk om tjenester som går direkte til å hjelpe folk, sier finansministeren til Dagsavisen.

Da Vedum la fram revidert nasjonalbudsjett sist torsdag ble det gjort kjent at byggetrinn 3 i gigantprosjektet skal bort. To bygg ble kuttet fra det nye regjeringskvartalet, noe regjeringen mener vil spare 4–5 milliarder kroner.

Færre ansatte

Vedum sier han personlig har vært tungt involvert i prosessen med å få kostnadene ned. Han forteller at han og daværende kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp), begynte å jobbe med saken rett etter at den nye regjeringen overtok.

I de opprinnelige planene for det nye regjeringskvartalet ble det tatt utgangspunkt i at det ville være 4.700 ansatte som skal jobbe der i 2034. Nå har regjeringen konkludert med at et nytt regjeringskvartal skal dimensjoneres for 4.100 ansatte, som tilsvarer antallet som jobber i departementene i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Endelig pris helt i det blå

Regjeringskvartalet ble ødelagt i terrorangrepet 22. juli 2011. Da statsbudsjettet for 2022 ble lagt fram i fjor høst ble totalprisen gjenoppbyggingen anslått til 40,7 milliarder kroner.

Hva prisen vil bli etter regjeringens kuttrunder er ikke avklart.

– Det er en høy sluttsum, og vi ser fortsatt med det som er satt i gang at det er litt uoversiktlig hva som blir det endelige kostnadsbildet, sa Vedum til NRK 11. mai.