Politiets innsatsleder i Kongsberg: Det mest ekstreme jeg har opplevd

Innsatsleder Vidar Guldbrandsen beskrev i retten oppdraget med å stanse Espen Andersen Bråthen som det mest ekstreme han har gjort.

Innsatsleder Vidar Gulbrandsen i rettslokalet i Hokksund før han vitnet i Buskerud tingrett på andre dag av rettssaken mot Espen Andersen Bråthen.
Innsatsleder Vidar Gulbrandsen i rettslokalet i Hokksund før han vitnet i Buskerud tingrett på andre dag av rettssaken mot Espen Andersen Bråthen. Foto: Lise Åserud / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Guldbrandsen styrte politiaksjonen da Espen Andersen Bråthen angrep tilfeldige personer i Kongsberg.

– Det er det mest ekstreme jeg har vært borti. Både når det gjelder omfang, antall skadde og døde, og ikke minst når det gjelder alle ressursene som ble satt inn, fortalte Guldbrandsen i retten.

– Det er ikke vanlig at vi rykker ut for å stoppe folk som bevisst skader andre i det omfanget her, sa innsatslederen videre.

Han befant seg i Drammen da meldingen kom om en gjerningsperson som skjøt med pil og bue mot folk inne i Coop-forretningen på Vestsiden i Kongsberg. Mens han var underveis ble mange patruljer dirigert mot stedet, ambulanser og brannvesen rykket ut og politihelikopter ble dirigert mot Kongsberg.

Fem personer ble drept med kniv og en rekke personer ble utsatt for drapsforsøk da Espen Andersen Bråthen skjøt etter dem med pil og bue om kvelden 13. oktober i fjor.