Regjeringen vil ha flere over på kollektivtransport

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen åpner for at statlige tilskudd til lavere bompenger heller kan brukes av lokale myndigheter til å styrke kollektivtransporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forslaget til revidert statsbudsjett torsdag skriver regjeringen at den endrer betingelsene knyttet til statlige midler til fylkeskommunal kollektivtransport.

– For å få passasjerene tilbake etter pandemien må vi gjøre det mer attraktivt å velge kollektivtransport framfor bil, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

I de fire største byområdene i Norge – Oslo, Bergen, Trondheim og Nord-Jæren, dekker staten inntil 50 prosent av store fylkeskommunale kollektivtransportprosjekter. I 2020 ble dette bidraget økt til 66 prosent. Halvparten av denne økningen var øremerket reduserte bompenger.

Nygård sier regjeringen vil ta grep for å styrke konkurransekraften og finansieringsgrunnlaget til kollektivtransporten. Tilskudd til å senke bompengeavgifter skal bli fristilt slik at lokale myndigheter heller kan bruke pengene på bedre kollektivtilbud.

Samtidig skal dagens bruksfordeler for elbiler i byer vurderes.

– Elbilen er det beste alternativet om man skal kjøre bil, men vi må legge til rette for å velge kollektivt, sykle og gå, som er de beste og grønneste alternativene i byene, sier Nygård.