Studie: Bomullsnett brukt 68 ganger mer miljøvennlig enn plastposer

En bomullspose brukt minst 68 ganger er mer miljøvennlig enn ordinære handlenett av plast, ifølge en norsk studie. Foto: Audun Braastad / NTB
En bomullspose brukt minst 68 ganger er mer miljøvennlig enn ordinære handlenett av plast, ifølge en norsk studie. Foto: Audun Braastad / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det beste valget for miljøet kan være handlenett av bomull. I alle fall om de brukes minst 68 ganger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i en studie fra Norsk institutt for bærekraftsforskning (Norsus) som har gjennomført studien med støtte fra Handelens Miljøfond.

I en dansk studie fra 2018 var konklusjonen at handlenett av bomull måtte brukes hele 7.100 ganger før det fikk like lavt miljøavtrykk som en plastpose. Men i den norske studien kommer handlenettet langt bedre ut.

Norsus-studien viser at bomullsnettet kun trenger å brukes 68 ganger for å miljømessig kunne likestilles med plastposer. All bruk utover dette gjør handlenettet mer miljøvennlig enn plastposen.

Studien er ifølge Handelens Miljøfond basert på norske forhold og mer realistiske forutsetninger: En viktig forskjell er blant annet at man i den norske studien har inkludert avfallsposer på rull i analysen. Forskerne antar man vil trenge restavfallsposer på rull dersom man ikke har en brukt plastbærepose, og de har inkludert miljøavtrykket også fra disse når de har vurdert miljøavtrykket til de ulike bærealternativene.

Gjenbruksnett laget av polyester eller nylon har et enda lavere miljøavtrykk. De må brukes henholdsvis minst 7,5 og 8 ganger for å være miljømessig bedre enn engangsposer i plast.