Vitenskapskomiteen: Maten er full av dioksiner

Sjømat som laks, makrell og krabbe kan inneholde mye dioksiner og dioksinlignende PCB. Foto: Berit Roald / NTB
Sjømat som laks, makrell og krabbe kan inneholde mye dioksiner og dioksinlignende PCB. Foto: Berit Roald / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn blir i snitt eksponert for mer dioksiner og dioksinlignende PCB fra mat enn det som er tålegrensen, konkluderer Vitenskapskomiteen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maten som bidrar mest, er fet fisk, kjøtt, melk og meieriprodukter, skriver Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) i sin siste risikovurdering.

Dioksiner og dioksinlignende PCB er tungt nedbrytbare, fettløselige og svært giftige organiske miljøgifter som hoper seg opp i næringskjeden. De havner i dyrefôr og mat fordi de finnes i miljøet.

Giftene gir ikke akutte helseplager. Men over tid kan de hope seg opp i kroppen og skade helsen.