750 nordmenn rammet i kryptosvindel: – Snakk om verdier rundt 50 millioner norske kroner

– Økokrim ønsker å komme i kontakt med personer bosatt i Norge, samt norske statsborgere i utlandet som ble rammet i dette angrep, sier sjef for Økokrim Pål K. Lønseth.
– Økokrim ønsker å komme i kontakt med personer bosatt i Norge, samt norske statsborgere i utlandet som ble rammet i dette angrep, sier sjef for Økokrim Pål K. Lønseth. Foto: Ole Berg-rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 750 nordmenn har mistet opptil 50 millioner kroner i det som trolig er verdens største kryptotyveri. Hackere har stukket av med 5 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har aldri hatt en så stor sak. Og vi er ikke kjent med at det tidligere har vært en tilsvarende sak i verden, sier førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim til NTB.

Om kvelden 23. mars tok hackere seg inn i systemene til Sky Mavis – studioet bak onlinespillet Axie Infinity. Først seks dager senere gikk alarmen hos det vietnamesiske selskapet. Da var kryptovaluta for 5 milliarder kroner stjålet. USAs føderale politi FBI mener det var hackergruppene Lazarus og APT38 som sto bak. Gruppene har forbindelser til den nordkoreanske staten.

Tyveriet rammer brukere over store deler av verden. I Norge er rundt 750 deltakere i spillet frastjålet opptil 50 millioner kroner. Økokrim kjenner bare identiteten til en håndfull ofre og vet ikke hvor store enkeltbeløp som kan ha blitt stjålet.

Ingen nordmenn har politianmeldt tyveriet, alle har vært anonyme spillere og antallet norske ofre har Økokrim måttet fremskaffet fra trafikkdata til og fra nettsiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterlyser spillere

Det finnes ikke oversikt over hvilke brukere som er rammet. Siden man ikke kan registrere seg med navn eller nasjonalitet i spillet, har ikke selskapet oversikt over nordmennene som er berørt.

Spillet bruker Ethereum-baserte kryptovalutaer.

– Økokrim ønsker å komme i kontakt med personer bosatt i Norge, samt norske statsborgere i utlandet som ble rammet. Så vidt vi vet er det ingen norske statsborgere som har kommet til oss og anmeldt dette, sier Økokrim-sjef Pål K. Lønseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er forsvinnende lite håp om at ofrene skal få tilbake pengene sine. Økokrim retter derfor sitt arbeid inn mot å «stikke så mange kjepper i hjulene som mulig» for dem som jobber med å hvitvaske utbyttet.

Etterforskningen i Norge ble formelt åpnet i forrige uke, og FBI bistår. Bender vil ikke konkretisere hvilke andre land som deltar i det som trolig blir en verdensomspennende etterforskning. Hun bekrefter at det vil bli tatt initiativ til å få flere land til å delta i etterforskningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det enorme beløpet alene tilsier at hvitvaskingen av utbyttet kommer til å foregå verden rundt.

– FBI mener pengene kan brukes til masseødeleggelsesvåpen, sier Bender.

Vil hindre hvitvasking

Spesialetterforsker Ola Vassli er blant Økokrims mest profilerte eksperter på kryptovaluta. Han mener det må tas grep mot hvitvasking.

– Det er i dag altfor lett å hvitvaske penger ved hjelp av kryptovaluta, og det er svært positivt at økokrimsjefen har satt i gang et initiativ for å legge press på tjenestene som muliggjør slik hvitvasking, sier han.

Vassli sier at de fleste kryptovalutaer lar seg spore, men at i denne saken ser politiet i blokkjeden at utbyttet har gått videre til to typer tjenester som gjør etterforskningen vanskelig.

– Miksetjenester og useriøse vekslingstjenester vil gjøre det vanskelig for oss å spore og beslaglegge utbyttet i denne saken. Vi skal likevel gjøre det vi får til for å prøve å hindre at gjerningspersonene fritt får disponere over utbyttet, sier spesialetterforskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk gründer

Nordmannen Aleksander Leonard Larsen, en av gründerne bak Sky Mavis, bekrefter overfor Shifter at han har vært i kontakt med Økokrim. Han vil ikke gå inn på detaljene i dialogen, fordi etterforskningen er pågående.

Selskapet har ifølge NRK valgt å betale tilbake de tapte milliardene til brukerne.

– Men vi bistår med det vi kan. Vi er ikke eksperter på hva de driver med, og det er betryggende at det er fagfolk på saken. Vi opplever Økokrim som noen av de flinkeste i verden på dette, sier han til Shifter.

Økokrim vil ikke svare direkte på hva som ligger bak norsk deltakelse i etterforskningen. På spørsmål fra Dagens Næringsliv bekrefter likevel sjef Pål K. Lønseth at den norske gründeren er en av grunnene til at Økokrim deltar.

– Det er en del av helhetsbildet at det er en norsk gründer involvert, men det er ikke hele forklaringen, sier han.