Niende tørreste april på Østlandet på 122 år

<p>Det er svært lav vannstand i Mjøsa og andre innsjøer i Sør-Norge. Ved Storenga camping ved Minnesund sør i Mjøsa var det tørt under flytebryggene 20. april. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB</p><p></p>
Det er svært lav vannstand i Mjøsa og andre innsjøer i Sør-Norge. Ved Storenga camping ved Minnesund sør i Mjøsa var det tørt under flytebryggene 20. april. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Årets april er den niende tørreste som er registrert på Østlandet siden 1900. Samtidig var april mange steder kaldere enn mars.

– Måneden klassifiseres som svært tørr, mens den i deler av Rogaland, Agder og Telemark til og med var ekstrem tørr. På Østlandet og Sørlandet falt det fra 50 til 95 prosent mindre nedbør enn normalt, skriver Meteorologisk institutt på sine nettsider.

Målingene til instituttet går tilbake til 1900. Årets april er den niende tørreste aprilmåneden som er registrert på Østlandet siden da.

I Agder ble april i år den tredje tørreste som er registrert. Bare april i 1978 og 1981 har vært tørrere.

Det er heller ikke ventet noen store mengder nedbør i sør og øst med det første.

– På Sørlandet, Østlandet og Vestlandet fortsetter det med en tørr værtype med mye sol, men utover i uken vil det etter hvert komme etterlengtet regn på Vestlandet, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt.

I tillegg til det tørre været, har det også vært kaldt mange steder i april. Ved flere værstasjoner i Innlandet, Vestland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark var april kaldere enn mars.

Personvernpolicy