Ingen sykepleiere i nytt coronautvalg

Det er ingen sykepleiere blant de tretten utvalgte medlemmene i coronautvalget som skal granske hele pandemien, melder Sykepleien. Illustrasjonsfoto: Jil Yngland / NTB
Det er ingen sykepleiere blant de tretten utvalgte medlemmene i coronautvalget som skal granske hele pandemien, melder Sykepleien. Illustrasjonsfoto: Jil Yngland / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen sykepleiere blant de tretten utvalgte medlemmene i coronautvalget som skal granske hele pandemien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er den aller største yrkesgruppen som har stått i dette, vi burde vært representert, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund (NSF) Lill Sverresdatter Larsen til tidsskriftet.

I de to tidligere utvalgene var det heller ingen sykepleiere representert.

– Dette må regjeringen svare for. Hva har de tenkt når de ikke fant plass til en eneste sykepleier i noen av de tre kommisjonene, sier Larsen til Sykepleien.

Utvalget i kommisjonen skal også evaluere håndteringen av omikronvarianten av viruset i perioden 1. november 2021 til tentativt 1. mai i år – altså etter at Støre-regjeringen tiltrådte. Utvalget skal også se på en rekke punkter i forhold til både håndtering og beredskap.

KrF-leder Olaug Bollestad, som selv er utdannet sykepleier, reagerer sterkt på at ikke sykepleiere er representert i det nye coronautvalget. Hun støtter Sykepleierforbundet i deres kritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er sykepleierne som har stått nærmest pasientene døgnet rundt hele pandemien, både i sykehusenes intensivavdelinger og i andre avdelinger, men også i hjemmetjenesten og på sykehjem. Sykepleierne har kjent på press, stress, gått døgnet rundt i overtid og utsatt seg og sine for smittefare, sier hun og legger til:

– Det er et stort paradoks at de som har stått tettest på de syke under pandemien, ikke skal sitte i utvalget.