Skogbrannen i Bergen: Politiet har en eller flere mistenkte

Et brannhelikopter jobber med å slukke en brann som sprer seg raskt i vegetasjonen ved Espeland nord i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB
Et brannhelikopter jobber med å slukke en brann som sprer seg raskt i vegetasjonen ved Espeland nord i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB Foto: NTB

Politiet sier en eller flere personer er mistenkt etter skogbrannen på Espeland nord i Bergen tirsdag. Ingen er imidlertid siktet ennå.

Det er politiets innsatsleder Øystein Magnussen som sier at en eller flere personer er mistenkt i forbindelse med brannen.

– Det er ikke gjort avhør, men vi har noen mistenkt etter brannen, sier han til Bergensavisen.

Han sier politiet foreløpig ikke vil spekulere på årsaken til brannen. Bergens Tidende får opplyst fra flere naboer at brannen startet i nærheten av et bolighus, og en beboer i huset bekrefter dette overfor avisen.

Jourhavende jurist i Vest politidistrikt sier til samme avis at ingen så langt er siktet i saken.

God kontroll

Ingen bygninger ble skadd, og flesteparten av de 25 evakuerte i forbindelse med brannen har fått dra hjem. Et hus var ved 22.30-tiden fortsatt evakuert.

Ved 21.30-tiden meldte politiet at Unnelandsvegen også var åpnet opp igjen. Brannen er ikke helt slukket, men det meldes om kontroll.

– Cirka 150 mål som brenner nå. Ingen evakuerte ble transportert bort. De har alle, bortsett fra tre personer i en bolig, returnert til sine hjem, meldte politiet.

De opplyser at brannen ikke har tatt tak i noen boliger eller bygg i området. Kun én person skal ha vært eksponert for røyk. Brannvesenet vil holde fram med slukking og etterslukking gjennom natten.

Oppretter sak

Foreløpig er det for tidlig å si noe om hva som startet brannen.

– Politiet har vært i dialog med en rekke personer på stedet. Sak opprettes, melder politiet i Vest.

I twittermeldingen skryter politiet også av innsatsen fra beboere i området for å få slått ned brannen. Videobilder fra Bergens Tidende viste lokalbefolkning som hjalp til med å spyle ned brannen med brannslange, og en mann som kjempet mot flammene med en rake.

Brannvesenet vil være på stedet med minst 15 personer utover natten. Et skogbrannhelikopter måtte avslutte innsatsen i 22-tiden, men vil være i beredskap igjen fra onsdag morgen, opplyser brannvesenet.

Rask spredning

Politiet fikk melding om brannen klokken 15.26 tirsdag ettermiddag. Brannen dekket først kun et lite område på cirka 30 kvadratmeter, med flammer og røyk i retning Moldalia på Espeland i Arna bydel.

Det tok imidlertid ikke lang tid før brannen spredte seg raskt i terrenget, og ved 18-tiden meldte brannvesenet at hele toppen av fjellryggen langs Unnelandsvegen sto i brann.

– Man kan se flammer på lang avstand. Skogbrannhelikopter er ankommet og settes straks i innsats. Sivilforsvaret har ankommet, og BKK har koblet ut høyspentledning på stedet, tvitret 110 Vest.

Brannvesenet opplyste at området som brenner, er vanskelig tilgjengelig. De har hatt 22 mannskaper på stedet.

Droner i området

Politiet opplyste underveis i arbeidet med slukkingen at de hadde fått meldinger om private droner i området. De advarte om at droneflyging kan skape unødvendige situasjoner med brannhelikoptre i lufta og mens brannmannskapene jobbet med å få kontroll.

Det ble også meldt om flere andre mindre skogbranner i bergensområdet tirsdag ettermiddag. Den ene kom raskt under kontroll, mens den andre viste seg å være falsk alarm.