Støre vurderer å gi tyngre våpen til Ukraina

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det nå med stor sannsynlighet kan fastslås at Russland ikke nådde målene sine i første fase av krigen i Ukraina. Foto: Heiko Junge / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det nå med stor sannsynlighet kan fastslås at Russland ikke nådde målene sine i første fase av krigen i Ukraina. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) lover 400 millioner kroner til et våpenfond for Ukraina og sier regjeringen også vurderer å donere tyngre våpen fra Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag møtte statsministeren i Stortinget for å redegjøre om krigen i Ukraina. Der gjorde han det klart at Norge vil fortsette å hjelpe de ukrainske styrkene.

– I tida framover vil de ukrainske styrkene ha behov for mer våpen for å stå imot angrepene i øst og sør. De vil ha behov for tyngre og mer avanserte våpensystemer. Norge bidrar, sa Støre.

– Vi jobber tett med Ukraina og allierte for å sikre god koordinering av leveranser av våpen. Ytterligere direkte donasjoner av tyngre våpen fra Norge til Ukraina er til løpende vurdering – og gjennomføring, sa han.

Pengebidrag

Av sikkerhetshensyn blir våpenleveransene ikke omtalt offentlig før våpnene er på plass.

Støre ville derfor ikke si noe om hvilke våpen Norge kan komme til å levere framover. Men flere leveranser er allerede gjennomført:

– Vi har donert 4.000 panservernraketter av typen M72 og rundt 100 luftvernmissiler av typen Mistral. Disse våpnene er kommet frem og overlevert de ukrainske styrkene, sa Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg har Norge donert bekledning og utrusning.

Støre konkretiserte samtidig pengebidraget som regjeringen har varslet til et britisk våpenfond for Ukraina.

– Vi vil foreslå å bevilge 400 millioner kroner til en britiskledet mekanisme for innkjøp av våpen og militært materiell til Ukraina, sa Støre.

Denne pengestøtten, forklarte han, skal gjøre det mulig for Norge å støtte Ukraina med materiell som det norske Forsvaret selv ikke har eller har mulighet til å avse uten å svekke norsk forsvarsevne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støtter Nato-utvidelse

En annen konsekvens av krigen er at Sverige og Finland kan være på vei inn i Nato allerede til sommeren.

Svensk og finsk Nato-medlemskap har full støtte fra Norge og vil åpne for et vesentlig dypere nordisk forsvarssamarbeid, fastslo Støre.

– Det vil styrke den nordiske stemmen i alliansen. Det vil også åpne for vesentlig dypere nordisk forsvarssamarbeid. Svensk og finsk Nato-medlemskap er derfor i Norges sikkerhetspolitiske interesse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støtter dialogforsøk

I redegjørelsen viste Støre til at krigen nå er på vei inn i en ny fase. Der vil Russlands president Vladimir Putin sannsynligvis forsøke å styrke Russlands stilling på bakken i de østlige og sørlige delene av Ukraina, muligens helt mot havnebyen Odesa og grensa til Moldova i sørvest.

I denne fasen synes det svært krevende å få en slutt på krigen, advarte Støre.

– De sjokkerende og stadig sterkere bevisene på grove krigsforbrytelser, fra Butsja i nord til Mariupol i sørøst, gjør det også stadig vanskeligere å opprettholde kontakt med president Putins regime, sa han.

Men noen kanaler må holdes åpne, la statsministeren til. Han ga derfor uttrykk for støtte til FN-sjef António Guterres' tur til Moskva for å møte Putin.

– Ingen av oss som forsøker, har illusjoner om at samtalen i seg selv leder til forandring – enten det tas kontakt med Moskva fra New York, Berlin, Paris, Tel Aviv, Ankara, Helsingfors eller Oslo, sa Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi måler Russland på hva de gjør på bakken, ikke hva de sier på telefon.

Ser svakheter i russisk forsvar

Ifølge Støre kan det fortsatt bli verre før det blir bedre i Ukraina.

Men Russland nådde med stor sannsynlighet ikke sine mål i krigens første fase, påpekte han.

– De har ikke inntatt hovedstaden Kyiv eller avsatt Ukrainas lovlig valgte regjering. De har lidd store tap av soldater og materiell, sa Støre.

– Krigen har avdekket store svakheter i det russiske forsvaret – innen etterretning, samvirke mellom forsvarsgrener, logistikk og ledelse og motivasjon for russiske styrker.