Tilbudet innen psykisk helse skal styrkes

Arbeidet med en opptrappingsplan for tilbudet innen psykisk helse er i gang, opplyser statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Arbeidet med en opptrappingsplan for tilbudet innen psykisk helse er i gang, opplyser statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Tilbudet innen psykisk helse skal styrkes, og regjeringen starter nå arbeidet med en opptrappingsplan. Planen skal legges fram neste år.

Forebyggende tiltak og styrking av lavterskeltilbud i kommunene er blant det planen særlig skal ta for seg, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Samtidig skal den bidra til å sikre økt kapasitet i spesialisthelsetjenesten, spesielt innen psykisk helsevern for barn og unge.

Over tid har det vært en sterk økning blant barn og unge med psykiske utfordringer.

– Derfor er psykisk helse blant regjeringens viktigste innsatsområder og derfor skal vi nå lage en opptrappingsplan, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Regjeringen har i tillegg et langsiktig mål om at alle som henvises til psykisk helsevern, skal få tilbud om en vurderingssamtale. I dag opplever flere å få skriftlig avslag på tjenester uten å ha møtt helsepersonell, ifølge departementet.

Alle skal få tilgang til like gode tjenester uavhengig av adressen og størrelsen på lommeboka. Hjelpen må bli mer tilgjengelig og nærmere folk, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Det skal også gjennomføres et nasjonalt innspillsmøte, og regjeringen ønsker innspill fra både brukere, pårørende, kommuner og fagfolk. Fristen for innspill er 1. september.