Sp mener ny EU-lov åpner for mindre strømeksport

Marit Arnstad (Sp) mener EUs nye krav til medlemslandene om gasslagre bør bety at Norge får fylle opp vannkraftmagasinene og eksportere mindre strøm til kontinentet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Marit Arnstad (Sp) mener EUs nye krav til medlemslandene om gasslagre bør bety at Norge får fylle opp vannkraftmagasinene og eksportere mindre strøm til kontinentet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs nye krav om et minstenivå for gasslagre bør bety mindre strømeksport til Europa for Norges del, mener parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke gasslagre, men vi har vannkraftmagasiner. Da må vi få ta hensyn til forsyningssikkerhet når fyllingen i våre magasiner er rekordlav i Sør-Norge. Det synes jeg er et fornuftig utgangspunkt for en dialog, sier Arnstad til Nationen.

Innen utgangen av april blir det lagt fram et lovforslag om at EUs medlemsland skal ha minst 90 prosent fulle gasslagre innen 1. oktober i år. Tiltaket skal kutte de høye strøm- og energiprisene og sørge for nok gass til neste vinter.

Arnstad ønsker at en dialog med EU om saken skal munne ut i reelle forhandlinger. Hun mener forsyningssikkerhet kan brukes som argument for å strupe den norske strømeksporten.

– Det er parallelle problemstillinger. Det handler om å sørge for forsyningssikkerhet gjennom å ha en lagerkapasitet, sier hun.