Ekspert tror Russland kommer til å reagere på flyforbud over Svalbard

Jussekspert mener at Russland kommer til å reagere på flyforbudet norske myndigheter har innført over Svalbard og Jan Mayen.
Foto: Lise Åserud / NTB
Jussekspert mener at Russland kommer til å reagere på flyforbudet norske myndigheter har innført over Svalbard og Jan Mayen. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at flyforbudet for russiske fly også inkluderer Svalbard og Jan Mayen, tror jussekspert at Russland vil anse det som brudd på Svalbardtraktaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Luftfartstilsynet melder at det nå ikke er ikke tillatt for russiske fly å fly til, fra eller over Svalbard, samt norsk sjøterritorium fra grunnlinjene og ut til tolv nautiske mil.

Til Klassekampen sier professor Geir Ulfstein ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo at han tror russerne vil oppfatte dette som et brudd på Svalbardtraktaten, selv om han selv mener Norge har sitt på det tørre.

– Svalbardtraktaten er skrevet for 100 år siden. Det står ikke noe der om luftfart. Derfor kan Norge ha sitt på det tørre. På den andre siden heter det at alle skal ha lik adgang til Svalbard. Man kan ikke umuliggjøre russisk adgang til Svalbard. Løsningen kan kanskje være at russere må reise i transitt om Norge, sier han.

Luftfartstilsynet opplyser at de kan gi dispensasjon fra flyforbudet, for eksempel for humanitære flyginger og selvsagt nødlandinger og at lokale flyginger til det russiske gruvesamfunnet i Barentsburg har fått unntak fra forbudet.