Norge forberedt på atomulykker i forbindelse med Ukraina-krisen

Ukrainske soldater i Pripjat, like ved det ødelagte atomkraftverket i Tsjernobyl.
Ukrainske soldater i Pripjat, like ved det ødelagte atomkraftverket i Tsjernobyl. Foto: Mykola Tymchenko / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En eventuell russisk invasjon av Ukraina kan innebære kamper rundt åstedet for en av historiens største kjernekraftulykker i Tsjernobyl. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) følger situasjonen nøye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seksjonssjef for beredskapsanalyser Øyvind Gjølme Sælnes i DSA bekrefter at direktoratet følger situasjonen nøye sammen med øvrige medlemmer av Kriseutvalget for atomsikkerhet.

– Som en del av denne beredskapen, har vi egne varslings- og overvåkingssystemer som vil fange opp eventuell radioaktiv forurensning i luft i Norge, og vi har et godt samarbeid og varslingsavtaler med myndigheter i andre land, sier han til NTB.

Norge har et utstrakt samarbeid med Ukraina når det gjelder atomsikkerhet. Landet har fire kjernekraftverk, hvorav det mest kjente er Tsjernobyl-kraftverket nord for Kyiv. Der skjedde en av verdens største kjernekraftulykker i april 1986. Kjernekraftverket ble rammet av en stor eksplosjon som sendte enorme mengder radioaktive partikler ut i atmosfæren, og så videre over hele Europa med vinden. Norge var et av landene som ble hardest rammet, blant annet gjennom at dyr på utmarksbeite fikk i seg partikler. Verdens helseorganisasjon har anslått at strålingen fra Tsjernobyl til sammen vil koste 9.000 mennesker livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

30.000 russiske soldater er utplassert i Hviterussland, mange langs den ukrainske grensa i nærheten av Tsjernobyl. Ukrainske soldater er blitt utplassert i ekskluderingssonen rundt kraftverket, skriver New York Times.

I tillegg ligger Europas største kjernekraftverk, Zaporiz'ka, i nærheten av de eksisterende konfliktområdene i Øst-Ukraina, skriver DSA i sin trusselvurdering fra 2018.