Meteren og munnbindpåbudet kan ryke i dag

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Brest fredag, før han reiste tilbake til Norge for å vurdere hvilke coronalettelser som kommer lørdag. Foto: Javad Parsa / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Brest fredag, før han reiste tilbake til Norge for å vurdere hvilke coronalettelser som kommer lørdag. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen holder en pressekonferanse om coronatiltakene i Norge klokken 10. Her er tiltakene som kan forsvinne – og de som kan bestå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) vil holde pressekonferansen. FHI-direktør Camilla Stoltenberg og helsedirektør Bjørn Guldvog vil også være til stede.

– Vi går jo mot flere lettelser. Men det er fortsatt høy smitte i Norge, og det er mange som fortsatt er urolige for den smitten, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB fredag ettermiddag.

– De skal vi ta hensyn til, så selv om de fleste vil oppleve at det blir et mer normalt liv, så er jeg opptatt av at vi tar det hensynet.

Meteren – et saga blott?

Fredag fikk flere medier opplyst fra regjeringsnære kilder at kravet om å holde én meters avstand og kravet om å bruke munnbind der meteren ikke kan overholdes, vil bli fjernet.

Kildene tok forbehold om at de siste detaljene på lettelsene ble tatt fredag, og at det kan ha skjedd endringer etter at opplysningene ble gitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er grundige overveielser vi skal gjøre, og vi jobber med dette nå, sa Støre fredag ettermiddag. Ifølge han ville regjeringen gjøre ferdig vurderingene fredag kveld.

Isolasjonskravet lever farlig

Dersom meteren og munnbindkravet fjernes, er så godt som alle coronatiltakene borte i Norge.

Det har også vært snakk om å fjerne kravet om isolasjon ved coronasmitte. Blant annet helsebyråden i Bergen, Beate Husa, har tatt til orde for at regjeringen bør fjerne dette, med grunnlag i det økende sykefraværet.

– Med økende smitte vil flere havne i en slik situasjon, og det vil kunne gå utover bemanningssituasjonen i de kommunale tjenestene, sa hun onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik det er nå, er det påbudt å isolere seg i fire dager ved coronasmitte. Helsemyndighetene har anbefalt regjeringen å gjøre isolasjonsplikten om til en anbefaling, skrev VG fredag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anbefaler mindre testing

Dersom meteren, munnbindkravet og isolasjonspåbudet fjernes – er det noen coronatiltak som står igjen?

Det kan være at det også etter pressekonferansen lørdag vil være krav om å teste seg for corona i enkelte tilfeller, men også dette vurderer helsemyndighetene å kutte ned på.

– Det jeg kan si, er at vi anbefaler å gå i retning av mindre og mer målrettet testing. Så vil jeg ikke spekulere på når de endringene kan skje, sa helsedirektør Bjørn Guldvog til VG fredag.

Han sier det legges opp til en trinnvis nedtrapping av testingen, men det er regjeringen som har siste ord også der.

– I det vi vurderer, inngår alle de viktige tiltakene vi har gjenstående nå. Meteren, bruk av munnbind i ulike situasjoner, hvilket testregime vi skal ha, om vi fortsatt skal teste utover de som har symptomer, og hvordan vi skal innrette isolasjonen. Dette er noen av de viktige temaene som vurderes i disse dagene, sa Guldvog.