Ansatte ønsker flere på jobb i brannrammet bibliotek

Brannvesenet i arbeid på Deichman Bjørvika, der et branntilløp gjorde at sprinkleranlegget ble utløst. Dette gjorde igjen skade på blant annet bøker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Brannvesenet i arbeid på Deichman Bjørvika, der et branntilløp gjorde at sprinkleranlegget ble utløst. Dette gjorde igjen skade på blant annet bøker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tillitsvalgte mener det bør være bedre bemanning på kveldstid i Deichman Bjørvika i Oslo. Biblioteket ble rammet av et branntilløp nylig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilder opplyser til Klassekampen at det den aktuelle kvelden var tre bibliotekansatte og én vaktleder på jobb, noe som er i tråd med vaktplanen. I tillegg var det tre vektere på jobb.

Overfor avisa vil ikke bibliotekets direktør Merete Lie kommentere opplysningene om hvor mange som var på jobb.

– Vi har både ansatte og vektere på jobb, men antallet kommenterer vi ikke av hensyn til sikkerheten, skriver hun i en epost.

– Ikke optimalt

Kjersti Steien er tillitsvalgt for Bibliotekarforbundet og understreker at det virker som det gikk bra denne gangen. Hun ønsker ikke å kritisere ledelsen for ikke å ta sikkerheten på alvor.

– Men vi mener jo og har også gitt uttrykk for før at det ikke er optimalt med en så lav bemanning i et så stort hus, sier hun.

Også Fagforbundets hovedtillitsvalgte ved biblioteket, Jenny Dellegård, mener det burde ha vært flere ansatte på jobb om kvelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selvsagt skulle vi gjerne sett at det var ansatte i hver etasje. Det er viktig å være til stede «på gulvet» og være tilgjengelige for de besøkende, sier hun.

Samtidig mener Dellegård det ikke er grunn til å slå alarm.

Flere tusen liter vann

Branntilløpet tirsdag 8. februar startet i en sofa og spredte seg oppover en vegg. Sprinkleranlegget i fjerde etasje slapp ut flere tusen liter vann som følge av dette.

Noe over 100 bøker ble ødelagt.

– Oppsummeringen viser at skadeomfanget er langt mindre enn meldingene tirsdag kveld ga inntrykk av. Også kunstverkene er sjekket og funnet uskadd, opplyste bibliotek i en pressemelding.

Biblioteket kunne åpnes igjen for publikum torsdag morgen.