Støre ber lovavdelingen om ny habilitetsvurdering

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og tidligere statsminister Jens Stoltenberg er nære venner. Støre varsler at han vil be om en ny habilitetsvurdering etter at Stoltenberg ble utnevnt til ny sentralbanksjef.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og tidligere statsminister Jens Stoltenberg er nære venner. Støre varsler at han vil be om en ny habilitetsvurdering etter at Stoltenberg ble utnevnt til ny sentralbanksjef. Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil be Justisdepartementet vurdere om det er områder han ikke bør gå inn i med Jens Stoltenberg som sentralbanksjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når utnevnelsen har funnet sted, vil jeg be lovavdelingen vurdere om det er områder i det vanlige arbeidet som jeg leder som berøres av at det er en venn av meg som har den jobben, sier Støre til NTB.

– Jeg har ikke fått tips om det til nå, men selvfølgelig vil jeg være oppmerksom på det, sier han videre.

Nære venner

Støre møtte pressen etter en samtale med Estlands president i regjeringens representasjonsbolig fredag. Der ble han konfrontert med utnevnelsen av tidligere Ap-statsminister Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef.

Støre har selv erklært seg inhabil i utnevnelsen på grunn av sitt nære vennskap med Stoltenberg.

Han gjentok fredag at han ikke har hatt noe med utnevnelsen å gjøre.

– Jeg har ikke vært del av denne beslutningen, jeg har ikke vært del av saksbehandlingen på noe stadium, sa Støre.

Like fullt varsler Støre at han vil be lovavdelingen i Justisdepartementet om en ny vurdering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministerens kontor (SMK) opplyser til NTB at det er snakk om en habilitetsvurdering, men ikke av Støres forhold til Stoltenberg. I stedet er det en vurdering av om deler av hans virke som statsminister vil påvirkes av at Stoltenberg er utnevnt som sentralbanksjef.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har selv erklært seg inhabil i utnevnelsen av ny sentralbanksjef på grunn av forholdet til Stoltenberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har selv erklært seg inhabil i utnevnelsen av ny sentralbanksjef på grunn av forholdet til Stoltenberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ny vurdering

Lovavdelingen i Justisdepartementet ble også bedt om å gjøre en habilitetsvurdering da det ble kjent at Stoltenberg hadde søkt på jobben som sentralbanksjef. Konklusjonen den gangen ble at Stoltenberg ikke er inhabil til stillingen som sjef for Norges Bank.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det klare utgangspunktet må være at vennskapet mellom Stoltenberg og statsministeren og andre mer generelle forhold som Finansdepartementet har omtalt i henvendelsen hit, ikke vil medføre at Stoltenberg vil være inhabil til å behandle aktuelle saker som sentralbanksjef», konkluderte lovavdelingen da.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så nå blir det en ny runde?

– Hvis det blir slike saker. Norges Bank er uavhengig, og i dag har jeg lest innstillingen i den kongelige resolusjonen – og der vises det til at lovavdelingen har vurdert dette spørsmålet i forhold til ham. Det gir jo en pekepinn, og det skal vi ta på alvor, sier Støre.

Beholder vennskapet

Støre benyttet også anledningen til å gratulere Stoltenberg med jobben.

– Finansministeren har gitt en grundig vurdering av Finansdepartementets behandling av saken, og de har valgt den de mener er best egnet til å lede Norges Bank. Da gratulerer jeg Jens Stoltenberg med at han har fått den viktige jobben, sier Støre.

Stoltenberg har selv sagt at han fortsatt vil pleie vennskapet med Støre når han mot slutten av året tar fatt på den nye jobben. Han kommer heller ikke til å melde seg ut av Arbeiderpartiet.

Også Støre vil holde på vennskapet med Stoltenberg.

– Han vil være en venn av meg også fremover, men det er et vennskap som må håndteres på en ryddig og ordentlig måte i forhold til de posisjonene vi har, sier Støre.