Anders Behring Breivik løslates ikke

Meddommer Henriette Thoner, terrordømte Anders Behring Breivik og sorenskriver Dag Bjørvik under rettssaken i Skien fengsel.
Meddommer Henriette Thoner, terrordømte Anders Behring Breivik og sorenskriver Dag Bjørvik under rettssaken i Skien fengsel.  Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Behring Breivik er fortsatt farlig og åpenbart forstyrret, slår Telemark tingrett fast. Hans begjæring om prøveløslatelse blir avvist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer frem i avgjørelsen retten. Dommen var enstemmig.

Breiviks forsvarer Øystein Storrvik varsler at Breivik vil anke dommen.

– Jeg har nettopp informert min klient om dommen og han anker dommen, sier Storrvik til VG.

Telemark tingrett skriver at det rett og slett er vanskelig å tro på at Breivik selv tror på det han forklarte da begjæringen om prøveløslatelse var oppe for retten for to uker siden.

Breivik begjærte seg prøveløslatt etter å ha sonet minstetiden på ti år i forvaringsdommen på 21 år han fikk for terrorangrepet 22. juli 2011.

Retten avviser dette og slår fast at det er betydelig risiko for at Breivik vil kunne falle tilbake til atferden som førte til at han begikk terrorhandlingene i 2011, hvis han løslates nå.

– Forvirret og forstyrret

– Tiltalte har begått forbrytelser som savner sidestykke i norsk rettshistorie. Han benyttet ekstrem vold som virkemiddel for å nå egne politiske mål. Retten er ikke i tvil om at tiltalte også i dag har evnen til å begå nye alvorlige forbrytelser som kan utsette andre for fare, skriver domstolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter Breiviks forklaring har flere igjen stilt spørsmål ved hans psykiske helse. Også tingretten kommer inn på dette.

– Tiltalte fremstår som åpenbart forstyrret og med en tankeverden som det er vanskelig å trenge inn i for andre, skriver dommerne og legger til at Breivik fremsto forvirret med storhetstanker om seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samme Breivik

Statsadvokat Hulda Karlsdottir argumenterte i retten for at Breivik ikke har endret seg og at begjæringen om prøveløslatelse måtte avvises. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Statsadvokat Hulda Karlsdottir argumenterte i retten for at Breivik ikke har endret seg og at begjæringen om prøveløslatelse måtte avvises. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

I retten gikk Aktor Hulda Karlsdottir igjennom alle ofrene for Breiviks angrep. Retten fikk høre om de 77 som ble drept og de mange som ble skadd i angrepene i regjeringskvartalet i Oslo og på AUFs sommerleir på Utøya.

Spørsmålet tingretten skulle besvare, var hvorvidt mannen som drepte 77 mennesker, fortsatt er så farlig at samfunnet trenger ekstra beskyttelse mot ham. Han er dømt til 21 års forvaring med en minstetid på ti år, som var den maksimale minstetiden da Breivik ble dømt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Breivik forklarte seg selv i saken og argumenterte for at han ikke bar ansvar for terrorangrepet, men at han var hjernevasket.

Aktor slo imidlertid fast at det var den samme Breivik som hadde utført angrepene, som nå ba om å bli prøveløslatt. Hun omtalte Breiviks forklaring og oppførsel i rettssaken som et PR-show.

– Den Breivik som ber retten om tillit i dag, er den samme Breivik som smadret regjeringskvartalet og kalte det

– Fare for å kunne begå vold på ny

I rettssaken forklarte også psykiater Randi Rosenqvist seg som et vitne innkalt av aktor. Hun uttalte at Breivik ville falle gjennom i samfunnet hvis han ble prøveløslatt, at han hadde store og muligens uløselige problemer og at det var fare for at han igjen kunne begå vold.

Retten fikk høre detaljerte beskrivelser av Breiviks handlinger, samt Breiviks egne forklaring og psykiater Randi Rosenqvists vurdering av ham. Breivik fikk anledning til en sluttreplikk og benyttet det til å gjenta propaganda, men ble bedt om å holde seg til saken av sorenskriver Dag Bjørvik.