Frontfagsjef Jørn Eggum varsler høyere lønnskrav i år – i dag bestemmes kravene

Fellesforbundets leder Jørn Eggum innrømmer at det er et hårete mål for lønnsforhandlingene å øke kjøpekraften. Foto: Berit Roald / NTB
Fellesforbundets leder Jørn Eggum innrømmer at det er et hårete mål for lønnsforhandlingene å øke kjøpekraften. Foto: Berit Roald / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økt kjøpekraft blir det viktigste i årets lønnsoppgjør, mener Fellesforbundes leder Jørn Eggum, som kaller det et «hårete mål». I dag skal kravene vedtas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men overfor Klassekampen slår Eggum likevel fast at de ikke får gjort noe med at fjorårets oppgjør ble spist opp av rekordhøye priser.

I lønnsoppgjørene er ett forbund viktigere enn de andre, nemlig Fellesforbundet, som organiserer de såkalte frontfagene, altså arbeiderne i konkurranseutsatt industri.

Tirsdag vedtar forbundsstyret i LO største forbund i privat sektor sin politikk for årets oppgjør. Forbundsleder Jørn Eggum er klar på at økt kjøpekraft blir det viktigste i år.

– Det er et hårete mål i seg selv i de tidene vi er inne i, sier han.

I praksis betyr det at lønnskravene vil måtte være høyere enn den forventede prisstigningen. Det siste anslaget fra Statistisk sentralbyrå er at prisveksten i år vil bli 2,6 prosent.

Til VG søndag sa Eggum at det er tid for et løft etter to år der LO kun har krevd å opprettholde kjøpekraften. Eggum sa også at regjeringen må mer av strømregningen. Hvis ikke vil lønnskravet bli skrudd opp.