FHI vil fortsette å anbefale munnbind framfor maske

<p>Bruken av filtrerende halvmasker av typen FFP2, her båret av tre fotballsupportere i Italia, blir mer og mer vanlig. FHI vil likevel fortsette å anbefale bruk av medisinske munnbind. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB</p><p></p>
Bruken av filtrerende halvmasker av typen FFP2, her båret av tre fotballsupportere i Italia, blir mer og mer vanlig. FHI vil likevel fortsette å anbefale bruk av medisinske munnbind. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB

Folkehelseinstituttet holder på anbefalingen om bruk av medisinske munnbind framfor filtrerende halvmasker som blir mer og mer vanlig i flere andre land.

Filtrerende halvmasker av typen FFP2 har en bedre filtreringsevne og beskytter brukeren bedre mot selv å bli smittet. Dette gjelder spesielt for de aller minste dråpene, skriver Aftenposten.

FHI vil likevel fortsette å anbefale medisinske munnbind, både for befolkningen og for helsepersonell.

– Helsegevinsten ved å bruke åndedrettsvern er større i teorien enn i praksis. Grunnen er at det er vanskelig å få tilpasset dem skikkelig. Det blir lekkasje på sidene av masken, sier Mette Fagernes, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, til avisen.

FHI vil komme med oppdaterte anbefalinger om dette i løpet av kort tid.

– Enten du bruker munnbind eller åndedrettsvern, er tilpasningen helt avgjørende for effekten, understreker Fagernes.

Personvernpolicy