Høyesterett skal behandle trusler mot kongen

Mannen truet kongen i en rekke eposter sendt til Slottet. Nå skal høyesterett se på dommen.
Mannen truet kongen i en rekke eposter sendt til Slottet. Nå skal høyesterett se på dommen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor ble en mann dømt til tvungent psykisk helsevern for blant annet å ha truet med å drepe kongen. Nå skal saken opp i Høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen erkjente i Borgarting lagmannsrett i fjor at han hadde sendt fire eposter med truende innhold til Slottets postmottakssenter de siste årene.

«Jeg vil drepe så mange jeg klarer og litt til. Og så til sist. Kongen har talt sin siste tale. Ja det blir jævlig sadistisk og barbarisk.», skrev mannen i den ene av epostene.

I november ble mannen i Borgarting lagmannsrett dømt etter straffelovens paragraf 115, som omfatter angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet, for truslene mot kongen.

Mannen har i flere år hatt diagnosen paranoid schizofreni og er rusavhengig. Han har siden han fikk diagnosen, vært under tvungent psykisk helsevern og ble av lagmannsretten dømt til fortsatt tvungent psykisk helsevern.

Mannens forsvarer John Christian Elden anket dommen til Høyesterett, og nå har ankeutvalget i Høyesterett bestemt at de skal se på lovanvendelsen og idømmelsen av tvungent psykisk helsevern.