Vegtrafikksentralen: – Ikke dra på hytta i helgen

<p>Asfalten ble flerret opp og veistrekningen ble totalskadd på E39 ved Vinjeøra i Trøndelag etter ekstremværet Gyda. Strekningen er en av svært mange som vil forbli stengt en tid fremover, ifølge Vegvesenet. Foto: Svein Stavås / NTB</p>
Asfalten ble flerret opp og veistrekningen ble totalskadd på E39 ved Vinjeøra i Trøndelag etter ekstremværet Gyda. Strekningen er en av svært mange som vil forbli stengt en tid fremover, ifølge Vegvesenet. Foto: Svein Stavås / NTB

Har du hytte i Møre og Romsdal eller Trøndelag, oppfordres du til å ikke dra på hytta i helgen. 

Fredag ber Vegtrafikksentralen i Midt-Norge at folk forsøker å redusere ferdselen i utsatte områder.

– Ikke dra på hytta i helga: På grunn av værvarsel med økende vind, utfordringer på vegnettet og manglende mobildekning enkelte steder etter ekstremværet Gyda, ber vi om at folk forsøker å redusere ferdselen i utsatte områder, skriver de på Twitter.

Ber folk bruke hodet

Statens vegvesen skriver på sine nettsider at det fortsatt er krevende forhold og mange stengte veier flere steder.

– Ekstremværet «Gyda» har satt tydelige spor etter seg. Kraftig vind, nedbør flom og ødelagte veier gjør også at mange veier fortsatt er stengt, spesielt på Nordvestlandet og i Trøndelag og Nordland. Røft vintervær skaper i tillegg vanskelige kjøreforhold på flere fjelloverganger, skriver vegvesenet.

Nils Audun Karbø, ansvarlig for trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen, ber folk fortsatt «bruke hodet i de mest berørte områdene».

Ekstremværet Gyda har herjet i store deler av landet denne uka og har medført store ødeleggelser både på veier, boliger og infrastruktur. Torsdag ble Gyda erklært over. Men det blåser fremdeles friskt flere steder, og det er i tillegg fare for både flom og jord-, sørpe- og flomskred flere steder.

Skademeldingene renner inn

Et tydelig bilde på skadene etter Gyda var den ødelagte veistrekningen på E39 ved Vinjeøra i Trøndelag, hvor asfalten flerret av. Strekningen vil være stengt fram til neste uke på grunn av det omfattende reparasjonsarbeidet som skal gjøres de neste dagene.

Forsikringsselskapene har fått inn over 1.000 skademeldinger etter ekstremværet. Det ventes en økning i dagene fremover, ifølge Finans Norge og Norsk Naturskadepool.

– Det er mest flom- og vannskader der vann har trengt inn i bygninger, hovedsakelig i kjellere eller underetasjer. Det er flest skader i Møre og Romsdal og Trøndelag, men vi har også en del i Nordland og Troms, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Personvernpolicy