FHI anbefaler ikke bruk av coronasertifikat

Direktør i FHI Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse om coronasituasjonen.
Direktør i FHI Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

FHI anbefaler ikke bruk av coronasertifikat som et forebyggende tiltak i Norge. Helsedirektoratet mener spørsmålet i stor grad er en politisk vurdering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utbredt bruk av coronasertifikat som ekskluderer deler av befolkningen fra aktiviteter kan medføre redusert livskvalitet, forsterke ulikhet og føre til svekket oppslutning om andre smitteverntiltak , skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin siste faglige gjennomgang av coronasituasjon.

Det konkluderes med at coronasertifikat «i liten eller ingen grad vil kunne hindre en generell smitteøkning og eventuelt forhindre nedstengninger i fremtiden». Samtidig påpeker FHI at coronasertifikatet kan føre til at flere velger å ta vaksinen.

Den totale vurderingen er likevel at det ikke bør innføres her til lands.

Helsedirektoratet viser i sine anbefalinger om coronasertifikat til FHIs vurderinger, men påpeker at det kan ha en smittevernfaglig gevinst.

– Helsedirektoratet vurderer at innenlands bruk av coronasertifikat kan ha smittevernfaglige gevinster, men at den endelige avveiningen av fordeler og ulemper i stor grad må være en politisk vurdering, skriver direktoratet.

Regjeringen presenterer sine justeringer i smitteverntiltakene klokka 19 torsdag kveld.

Tidligere har regjeringen sagt at de jobber med en ny lovhjemmel for coronasertifikat. Dette må trolig til for å kunne innføre en slik ordning.