Ras, stengte veier og sykehus på nødstrøm – Gyda fortsetter å herje i Midt-Norge

E39 ved Vinjeøra i Trøndelag er stengt på grunn av skader som en følge av ekstremværet Gyda.
E39 ved Vinjeøra i Trøndelag er stengt på grunn av skader som en følge av ekstremværet Gyda. Foto: Svein Stavås / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstremværet Gyda har ennå ikke har nådd sin topp, men Midt-Norge preges av mange ras, store oversvømmelser og stengte veier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Midt-Norge står fortsatt midt oppi ekstremværet Gyda, og det er rødt farevarsel for flom og jord-, sørpe- og flomskred. Nedbørsmengdene i Trøndelag og Møre og Romsdal skal ikke tilta, men vannstanden i utsatte elver og vassdrag vil øke fra natt til fredag, ifølge Meteorologene.

NVE opplyser til NTB at ekstremværet antakeligvis kulminerer fredag morgen.

– Vannføringen vil fortsette å stige, og det ventes at toppen kan nås sent torsdag eller tidlig fredag morgen. Dette avhenger både av nedbør og temperaturutvikling, sier direktør Brigt Samdal i skred- og vassdragsavdelingen i NVE.

Mange veier stengt

Veitrafikksentralene i midt, vest og nord melder torsdag ettermiddag om en rekke stengte veier grunnet uvær, ras og rasfare.

E39 ved Vinjeøra i Trøndelag kommer til å være stengt til neste uke etter at veidekket regelrett ble revet av natt til torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Veien blir sannsynligvis stengt til over helga. Den er undergravd, og det må gjøres et større arbeid der, skriver Heim kommune på sine nettsider.

E14 mellom Stjørdal og Riksgrensen er stengt med ukjent åpningstidspunkt. Det har gått flere ras.

Vegtrafikksentralen vest opplyser at fergestrekningen Anda – Lote på E39 er innstilt. En rekke fylkesveier i Midt-Norge er også stengt grunnet uværet.

Vegtrafikksentralen midt har advart om glatte veier utover kvelden.

Flere evakuerte

Politiet har i Stjørdal evakuert mellom 15 og 20 personer, opplyste politioverbetjent Arne Henrik Ulvin under en pressekonferanse torsdag. NRK skriver senere at 30 personer er blitt evakuert. Det er etablert to evakueringssentrer i kommunen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag kveld sier ordfører Ivar Vigdenes til Bladet at situasjonen er bedre enn fryktet tidligere på dagen, da kommunen i en pressemelding sa at man kanskje sto overfor en 200-årsflom. Ressursene måtte prioriteres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

–Ikke ring Stjørdal kommune for hjelp med tømming av kjellere, vi må prioritere liv og helse, sa beredskapsansvarlig Tore Rømo i kommunen til Trønder-Avisa.

Stjørdal føyer seg inn i en rekke av områder der beboere er blitt evakuert.

Sykehus koblet på nødstrøm

900 husstander var uten strøm i Steinkjer og Snåsa kommune torsdag ettermiddag. Trær hadde falt over strømledningen, skriver Trønder-Avisa.

Strømforsyningen til en rekke boligområder og sykehuset i Levanger er utsatt for oversvømmelse som følge av ekstremværet Gyda.

– Sykehuset er blitt koblet over på en annen trafostasjon slik at det ikke er fare for at de mister strømmen, sier Thomas Patrik Lindblom i teknisk enhet i Levanger kommune til Trønder-Avisa.

Trafoen som skal forsyne sykehuset og en rekke boliger i området med strøm, er utsatt for oversvømmelse.