Antall boliglån falt i fjerde kvartal

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske banker melder om et svakt fall i antall lån med pant i boliger i fjerde kvartal. Bankene tjente også mindre på slike lån.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Norges Banks kvartalsvise utlånsundersøkelse som viser at det var mindre etterspørsel etter boliglån i fjerde kvartal i fjor. Dette venter bankene også at vil være tilfelle i årets første kvartal.

I desember økte Norges Bank styringsrenta til 0,5 prosent, den andre rentehevingen i løpet av 2021. Det er videre varslet at renta skal videre opp til samme nivå som før coronapandemien. I takt med dette har også bankene økt sine utlånsrenter.

Utlånsundersøkelsen forteller om en økning i antallet boliglånskunder som benyttet seg av muligheten til avdragsfrihet under pandemien, men at dette har avtatt. Nå venter imidlertid bankene en liten økning i bruk av avdragsfrihet i første kvartal.

Et fall i marginene på inntjening begynte for bankene etter sommeren, og dette fallet fortsatte i fjerde kvartal. Norges Bank skriver at bankene venter at utlånsrenta vil fortsette å stige i første kvartal, og at finansieringskostnadene vil øke.

For ikke-finansielle foretak melder bankene om uendret etterspørsel etter lån, kredittpraksis og utlånsmargin i fjerde kvartal, skriver Norges Bank.