FHI mener «deltakron» kan være en laboratoriefeil og ikke en ny variant

Forskere på Kypros mener å ha funnet en ny coronavariant som er en blanding av delta og omikron. Overlege Preben Aavitsland i FHI er ikke bekymret og mener det dreier seg om en feil i laboratoriet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Forskere på Kypros mener å ha funnet en ny coronavariant som er en blanding av delta og omikron. Overlege Preben Aavitsland i FHI er ikke bekymret og mener det dreier seg om en feil i laboratoriet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere på Kypros mener å ha funnet en ny coronavariant som er en blanding av omikron og delta. FHI mener imidlertid at det dreier seg om en laboratoriefeil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Foreløpig anser vi den såkalte nye varianten «deltakron» for å være en laboratoriefeil og ikke en ny variant. Dersom WHO bekrefter at det er en ny variant, skal vi se nærmere på den, skriver overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) i en epost til Dagbladet.

Forskere på Kypros mener å ha oppdaget en ny coronavirusvariant. Den angivelige varianten omtales som en kombinasjon av delta og omikron og har derfor fått navnet «deltakron» i mediene.

Bakgrunnsrusk

FHI avventer mer informasjon for å få et bedre grunnlag til å vurdere de kypriotiske funnene.

– Foreløpig ser det kanskje ut som at det kan være noen problemer med de resultatene som er generert. Når man gjør en slik sekvensering og ser på virusene i detalj, så skal det lite til for at det kan dukke opp noe «bakgrunnsrusk» i gensekvensene som kan indikere at viruset er noe annet enn det det er, sier seksjonsleder Karoline Bragstad ved Seksjon for influensa og annen luftsmitte i FHI.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere sår tvil om «varianten»

FHIs vurdering er i tråd med vurderingen til flere internasjonale forskere, skriver VG.

– Deltakron er ikke ekte og skyldes sannsynligvis laboratoriekontaminering av sekvensfragmenter med omikron i en deltaprøve, skriver Krutika Kupalli på Twitter.

Hun er ekspert på smittsomme sykdommer og medlem av WHOs covid-gruppe.

Kupalli får støtte fra virolog Tom Peacock ved Imperial Department of Infectious Disease på Imperial College i London. Han har fulgt med på «deltakron» siden desember og mener det dreier seg om enten kontaminering eller dobbel infeksjon.