Familie fikk tidenes strømsjokk: – Jeg fikk rett og slett hakeslepp

<p>– Vi har sikkert ikke vondt av å bli flinkere på energibruken vår. Vi er nødt til å bli mer bevisst, men det ble en veldig bratt lærekurve. Vi er på et vis bortskjemt i Norge med å bruke nesten ubegrenset strøm. Vi er heldige som har råd til å betale regningen, men jeg får en klump i magen når jeg tenker på alle de som vil få problemer med strømregningen, sier Wenche Smestad til <a href="https://www.smaalenene.no/fikk-stromregning-pa-18-537-kroner-det-gar-jo-ikke-a-betale-den-regningen-med-normal-inntekt/s/5-38-1090298" class>Smaalenenes Avis.</a> Foto: Audun Braastad / NTB scanpix</p>
– Vi har sikkert ikke vondt av å bli flinkere på energibruken vår. Vi er nødt til å bli mer bevisst, men det ble en veldig bratt lærekurve. Vi er på et vis bortskjemt i Norge med å bruke nesten ubegrenset strøm. Vi er heldige som har råd til å betale regningen, men jeg får en klump i magen når jeg tenker på alle de som vil få problemer med strømregningen, sier Wenche Smestad til Smaalenenes Avis. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

De skyhøye strømprisene rammer nordmenn hardt. For enkelte betyr det uventede prishoppet titusener i årlige ekstrakostnader.

For familien Blekken i Spydeberg ble overraskelsen ekstra stor da de mottok strømregningen for desember.

Da de skulle sjekke strømforbruket og hva det ville koste var de forberedt på å måtte grave dypere i lommeboka. Likevel ble de sjokkerte da de forsto alvoret.

– Da bannet jeg høyt

I feltet hvor innbetalingssummen sto, var tallet 18.000 kroner skrevet med svarte bokstaver.

– Ja, da bannet jeg høyt og ble ganske så irritert. Jeg hadde forventa at regninga skulle være høy, men at den ble så dyr ble jeg helt sjokkert over. Jeg fikk rett og slett hakeslepp, forteller Hanne Blekken (43) til Nettavisen.

De hadde gjort flere tiltak for å redusere strømforbruket i håp om å presse utgiftene ned. Ovner var skrudd ned, rom var avstengt, klesvask og dusj ble unnagjort på nattestid.

– Det er fælt å lese om folk som sitter hjemme og fryser

Likevel var ikke dette nok. Plusser de på utgiftene til hyttene de disponerer, så kommer de månedlige strømutgiftene opp i nærmere 30.000 kroner måneden.

Riktignok disponerer gårdbrukerparet en gårdseiendom på 350 kvadratmeter boligareale, men de mener det burde være mulig å bo slik under normale omstendigheter i kraftnasjonen Norge.

– Jeg håper virkelig at staten tar et skikkelig oppgjør nå, for det kan ikke fortsette sånn. En ting er én eller to måneder med slike priser, men det går ikke i det lange løp. Det er fælt å lese om folk som sitter hjemme og fryser, lukker alt og har kun telyset til varme, sier Blekken.

– Jeg får en klump i magen

Wenche Smestad (49) bor med mann og to tenåringsbarn i en enebolig i Askim. Hun forteller at de ikke har mulighet til å stenge av rom og at mye av varmen forsvinner oppover i etasjene. Dessuten har de en hybridbil som må lades jevnlig.

– Vi har sikkert ikke vondt av å bli flinkere på energibruken vår. Vi er nødt til å bli mer bevisst, men det ble en veldig bratt lærekurve. Vi er på et vis bortskjemt i Norge med å bruke nesten ubegrenset strøm. Vi er heldige som har råd til å betale regningen, men jeg får en klump i magen når jeg tenker på alle de som vil få problemer med strømregningen, sier Smestad til Smaalenenes Avis.

– Jeg har lyst til å brenne den i peisen

Harald Schulz (36) fra Spydeberg følger nøye med på familiens strømforbruk. Nå venter han på neste regning, og frykter det verste for de kalde vintermånedene januar og februar.

– Jeg har lyst til å brenne den i peisen, men vi får betale den i sin helhet. Nå kommer januar og februar. Det er de månedene man gjerne bruker mest strøm på grunn av kulda, sier Schulz til lokalavisen.

LO krever at staten skal betale mer

LO opplever et skred av henvendelser fra fortvilte medlemmer til tross for regjeringens strømpakke, der staten tar 55 prosent av kostnadene over 70 øre per kilowattime.

– Staten må ta en langt større andel av regningen, og det innebærer at satsene i regjeringens strømpakke må opp. Modellen treffer bredt og kan effektivt justeres, sier LO-sekretær Are Tomasgard til FriFagbevegelse.

Regjeringen, som er under hardt press fra opposisjonspartiene, har varslet at den vil åpne for å gjøre justeringer i den vedtatte strømpakka, men vil først se an hvordan den fungerer.

Personvernpolicy