Amedia får trolig ut 13 aviser torsdag – større problemer med å produsere enn ventet

Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB
Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nødløsningen Amedia har fått på plass etter dataangrepet, er vanskeligere å bruke enn ventet. Derfor kommer trolig kun 13 av konsernets aviser ut torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse avisene kommer ut torsdag, opplyser Amedia til NTB:

Avisa Hordaland, Bergensavisen, Budstikka, Drammens Tidende, Gudbrandsdølen Dagningen, Haugesunds Avis, Lofotposten, Meråkerposten, Nationen, Nordlys, Romerikes Blad, Trønder-Avisa og Tvedestrandsposten.

Det var lenge usikkert om Romerikes Blad ville klare å få ut en torsdagsutgave, men rundt midnatt natt til torsdag ble det klart at en noe redusert utgave ville bli klar.

– Vi har møtt på større utfordringer knyttet til å få satt opp nødløsningen for å lage de redaksjonelle sidene, sier John Kvadsheim, konserndirektør med ansvar for trykk og distribusjon, til NTB.

– Kommet ut uten avbrekk siden krigen

Dataangrepet ble oppdaget natt til tirsdag. Det har satt Amedia helt ut av spill, og onsdag kom det ikke ut noen aviser. Amedia har 80 lokalaviser.

– Det er klart at vi snakker om aviser som har kommet ut hver dag de skulle, uten avbrekk tilbake til krigens dager. Så dette er i aller høyeste grad en alvorlig hendelse, sier Kvadsheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet er involvert i saken, og Amedia opplyste onsdag at det har kommet krav om løsepenger. Konsernet har på eget initiativ besluttet ikke å gå i dialog med utpresserne.

Kvadsheim opplyser at det er problemer både med å lage sidene og med paringssystemet i trykkeriene, som skal ta de ferdiglagde sidene over på trykkplatene.

Setter inn store ressurser

Torsdag regner Amedia med å kunne trykke alle avisene som klarer å produsere sider.

Det settes inn store ressurser for å få avisene ut til abonnentene og kundene.

– Alt, rett og slett. Det jobbes morgen, middag, kveld og natt for å få dette til, sier Kvadsheim.

Hackerne har muligens også fått tilgang til personopplysninger om ansatte i Amedia, som konto- og personnummer. Ifølge Amedia er ikke noen av kundenes betalingsopplysninger kommet på avveie.