Norske miljøvernere takker nei til russisk-norsk miljøpris

Kurt Oddekalv, her i et arkivbilde fra 2015, døde i en ulykke i januar i år. Nå har flere norske miljøvernere sagt nei til å motta en russisk-norsk miljøpris til minne om Oddekalv. Årsaken er at de mistenker prisutdelerne til å ha mulige koblinger til russisk propaganda og statlige medier.
Arkivfoto: Berit Roald / NTB
Kurt Oddekalv, her i et arkivbilde fra 2015, døde i en ulykke i januar i år. Nå har flere norske miljøvernere sagt nei til å motta en russisk-norsk miljøpris til minne om Oddekalv. Årsaken er at de mistenker prisutdelerne til å ha mulige koblinger til russisk propaganda og statlige medier. Arkivfoto: Berit Roald / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere profilerte norske miljøvernere er blitt koblet til en russisk-norsk miljøpris, opprettet til minne om avdøde Kurt Oddekalv. Flere har valgt å si nei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved nærmere undersøkelser oppdaget nemlig miljøvernerne mulige koblinger til russisk propaganda og statlige medier, skriver VG.

Både sametingspresident Silje Karine Muotka og leder i Natur og Ungdom, Therese Hugstmyr Woje, fikk tidligere denne måneden en epost fra Russland der de fikk beskjed om at de ville bli tildelt en av årets Oddekalv-priser.

Men etter å ha undersøkt prisen og prisutdelerne nærmere, valgte begge å takke nei til prisen.

En av årsakene er prisens russiske opphavsmann, Timofey Surovtsev. Han står bak det russiske Pomor Environmental Center, og driver Barents News Agency.

– Dette fremstår som folk med tette bånd til russiske myndigheter. Den russiske hovedpersonen har uttalt seg mye om at det tegnes et negativt bilde av Russland i Norge, og at Russland må gjøre mer for å slå tilbake mot norsk propaganda, sier Woje

Ruben Oddekalv, som er Kurt Oddekalvs sønn, har overtatt som leder av Norges Miljøvernforbund, som hans far grunnla på 90-tallet.

Han sier at prisen er et russisk initiativ, men familien har godkjent at de bruker Oddekalvs navn. Han avviser blankt at hans russiske kontakter utnytter farens navn i propaganda.