Mange pipebranner i jula

Kalde vinterdager og høye strømpriser gjør at mange fyrer med ved. Da er det viktig å fyre riktig for å unngå pipebrann. Veden bør for eksempel være tørr nok.
Kalde vinterdager og høye strømpriser gjør at mange fyrer med ved. Da er det viktig å fyre riktig for å unngå pipebrann. Veden bør for eksempel være tørr nok. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk fyrer mye med ved i jula, og en lang rekke steder har det tatt fyr i pipa. Riktig fyring kan forhindre brann, ifølge ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Indre Arna i Bergen kom det melding om brann i en skorstein like etter klokka 20 lørdag. En snau time senere var brannen med tilhørende gnistregn slukket.

Tidligere på dagen ble det meldt om pipebranner blant annet i Færder kommune, i Nittedal, Stavanger og i Grimstad.

– Brannvesenet er ferdig på stedet, pipe er feid og feier vil ta en kontroll før det kan fyres igjen, melder 110 Agder derfra ved 21-tida lørdag.

En pipebrann i Arendal ble meldt slukket lørdag ettermiddag. Tidligere på dagen ble det meldt om kraftig røykutvikling fra en pipe i Haugenesveien. Brannvesenet jobbet etterpå med å lufte ut boligen og fjerne sot fra pipa.

Rå ved

Feil fyring eller rå ved er som regel årsaken til pipebrann, ifølge nettstedet Varmefag.no.

Mens man tidligere fyrte fra bunnen, skal man nå fyre fra toppen. Bruk de største vedkubbene nederst og opptenningsved på toppen, lyder rådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Andre årsaker er dårlig trekk, feilmontering eller gammelt og dårlig pipeløp. Dette fører til at det ikke blir nok oppdrift i pipa og gjør at det tar fyr, forteller overbrannmester Gjermund Nymoen.

Rekordmange pipebranner

De siste fire årene er 2021 det året med flest pipebranner. Med ennå noen dager igjen før nyttår – og en rekke pipebranner meldt bare det siste døgnet – er det meldt om 1.435 pipebranner i år. Det er 307 flere enn i fjor, ifølge statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

2018 og 2019 lå imellom disse to årene når det gjelder antall pipebranner.

Ifølge Huseiernes Landsforbund skyldes 15 prosent av alle utrykninger på brann i Norge pipebrann. Forbundet råder folk til å unngå papp og papir i peisen fordi dette også er med på å øke risikoen.