FHI: Omikron har kommet til Norge flere ganger

Det første import-tilfellet av omikron kan ha kommet til Norge rundt 17. november. Her står folk i kø for å teste seg på Adamstuen i Oslo i starten av desember. Foto: Annika Byrde / NTB
Det første import-tilfellet av omikron kan ha kommet til Norge rundt 17. november. Her står folk i kø for å teste seg på Adamstuen i Oslo i starten av desember. Foto: Annika Byrde / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omikron-varianten av koronaviruset har kommet til Norge flere ganger og kan ha vært her før den ble oppdaget i Sør-Afrika, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omikronvarianten ble først påvist i Norge 1. desember 2021. Totalt er det registrert 5.240 tilfeller siden da. Men det første import-tilfellet kan ha kommet til Norge rundt 17. november, ifølge Aftenposten.

Varianten ble først oppdaget i Sør-Afrika og meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Det første bekreftede tilfellet stammer fra en prøve tatt 9. november.

Forskere ved FHI har identifisert 18 ulike genetiske klynger av omikron i Norge som stammer fra ulike importer.

– En rekke andre importhendelser ser ut til å ha gitt smitte i Norge, men ingen større klynger er identifisert så langt, skriver FHI i sin nyeste ukerapport.

Prøvesvar fordelt på prøvedato gir også FHI et mer presist og detaljert bilde av hvordan den langt mer smittsomme varianten sprer seg, skriver avisen.

Det jobbes nå for å avklare om spredning av omikron er forårsaket av de første tidlige utbruddene i Norge eller av andre importhendelser.