LO-forbund betalte medlemmer for å demonstrere

Oslo og Elektromontørenes forening Oslo og Akershus delte ut gavekort til de av sine medlemmer som deltok på en politisk markering utenfor Stortinget i august.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Oslo og Elektromontørenes forening Oslo og Akershus delte ut gavekort til de av sine medlemmer som deltok på en politisk markering utenfor Stortinget i august. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et LO-forbund lovte sine medlemmer betaling hvis de møtte opp på en demonstrasjon foran Stortinget i august i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deltakelse i politisk streik gir ikke rett til streikebidrag, men det fant Oslo og Elektromontørenes forening Oslo og Akershus en løsning på.

Børsen i Dagbladet skriver at foreningen – i forkant av en demonstrasjon 26. august i år – sendte en SMS til sine medlemmer med løfte om betaling til alle som møtte opp.

I tekstmeldingen skriver foreningen at de som ønsker et gavekort på 300 kroner, må registrere sitt oppmøte hos fagforeningen.

Demonstrasjonen samlet fagforeninger fra hele landet foran Stortinget til støtte for en politisk streik i byggebransjen. De krevde et forbud mot innleie fra bemanningsbyråer ved byggeplassene i Oslo, Viken og Vestfold.

Løsningen Elektromontørenes forening kom opp med for å få sine medlemmer til å møte opp, får arbeidsgiverorganisasjonen NHO til å reagere.

– Dersom dette stemmer, så er det etter vårt syn både uklokt og ugreit, sier NHOs forhandlingsdirektør Jon F. Claudi.

Lederen i Elektromontørenes forening Oslo og Akershus, Kai-Otto Helmersen, forsvarer praksisen og peker på at timene borte fra jobben har en kostnad for flere medlemmer og at foreningen derfor endte opp med denne løsningen.