Flere kraftkommuner deler ut penger til innbyggerne etter rekordinntekter

Kilden til rikdommen er blant annet Agder Energis kraftanlegg i Otra. Her fra Vatnedalsdammen i Bykle i Setesdal.  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Kilden til rikdommen er blant annet Agder Energis kraftanlegg i Otra. Her fra Vatnedalsdammen i Bykle i Setesdal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valle kommune Aust-Agder skal dele ut 2.500 kroner i kontantstøtte til hver husstand. I Sirdal får hver innbygger 3.000 kroner som kompensasjon for dyr strøm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valle er den største kraftkommunen i Aust-Agder. Pengene til støtten henter kommunen fra de ekstra konsesjonsavgiftene de nå får på grunn av de rekordhøye prisene på strøm.

– Jeg hører om eldre som gruer seg til strømregningen og om studenter som kvier seg for å sette på varmen. Mange som bor her i Valle har store hus som er vanskelige å varme opp, sier forslagsstiller Margit Dale, lokalpolitiker for Senterpartiet i Valle kommune i Setesdal, til Vårt Land.

Pengene skal etter planen komme på konto i januar. Saken ble først omtalt i Fædrelandsvennen.

Også Sirdal kommune i Agder vil gi kontantstøtte til strømregningen. Her er de enda rausere og planen er å gi 3.000 kroner til hver innbygger. En familie på fem kan altså få 15.000 kroner inn på konto.

– Ekstreme strømpriser og varsel om vedvarende høye strømpriser fremover gjør at vi nå tar lokale grep, sier ordfører Jonny Liland til avisen Agder.

Støtten er finansiert ved å forskuttere høy avkastning på kommunes eierandel i Agder Energi.