TV 2: Tre mistenkte omikron-tilfeller i Ullensaker kommune

Omikron-varianten har ført til bekymring globalt etter at det fredag ble kjent at mutasjonen har spredt seg raskt i flere land i det sørlige Afrika. Man antar at omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Omikron-varianten har ført til bekymring globalt etter at det fredag ble kjent at mutasjonen har spredt seg raskt i flere land i det sørlige Afrika. Man antar at omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration Foto: Dado Ruvic / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ullensaker kommune har sendt tre positive coronaprøvesvar til sekvensering for omikronvarianten. Personene har vært i den sørlige delen av Afrika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommuneoverlege Einar Kristian Borud sier til kanalen at kommunen foreløpig ikke har fått svar på sekvenseringen av testene.

Han opplyser at kommunen velger å sekvensere testene fordi de mistenker omikronsmitte. Å sekvensere et slikt prøvesvar kan ta flere dager.

Kom reisende fra Afrika

Ifølge Dagbladet dreier det seg om reisende fra et av de åtte landene som regjeringen på grunn av omikronvarianten fraråder reiser til eller fra: Botswana, Namibia, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mosambik, Sør-Afrika og Zimbabwe. Foreløpig er det ikke kjent hvilket eller hvilke av de åtte landene de reisende kom fra.

Oslo lufthavn ligger i Ullensaker kommune, men det er ikke sagt noe om hvorvidt prøvene som er sendt til sekvensering, kommer fra reisende som har ankommet Norge fra utlandet.

Dette er kriteriene

Helsedirektoratet definerer mistenkte tilfeller som:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* Personer som tester positivt etter ankomst til Norge direkte fra eller via mellomlandinger fra ett av de åtte landene sør i sørlige Afrika.

* Husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære til en person som er bekreftet smittet med omikron og som tester positivt.

* Andre som tester positivt og hvor sekvensering ikke påviser deltavarianten.

Omikron-varianten har ført til bekymring globalt etter at det fredag ble kjent at mutasjonen har spredt seg raskt i flere land i det sørlige Afrika.

Man antar at omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten, men det har også kommet meldinger om at den gir mindre alvorlig sykdom.