Kjerkol: Helsemyndighetene vurderer ulike tiltak i forbindelse med den nye virusvarianten

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at helsemyndighetene vurderer om det er nødvendig med nye tiltak i forbindelse med den nye virusvarianten med mange endringer i spike-proteinet. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at helsemyndighetene vurderer om det er nødvendig med nye tiltak i forbindelse med den nye virusvarianten med mange endringer i spike-proteinet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at helsemyndighetene nå jobber med å vurdere ulike tiltak i forbindelse med den nye virusvarianten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– FHI jobber nå med å innhente mer informasjon om den nye virusvarianten. Helsemyndighetene følger situasjonen nøye og vurderer ulike tiltak, skriver hun i en epost til NTB.

NTB er kjent med at regjeringen fredag satt i møter for å vurdere situasjonen.

Til VG sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) at regjeringen vil komme tilbake med en rask oppfølging av denne saken.

– Det er klart at vi følger smittesituasjonen veldig nøye, og vi er på vakt mot nye oppblomstringer under pandemien. Så det vil komme en avklaring relativt raskt. sier hun.

Innreiserestriksjoner i flere land

Den nye virusvarianten som har minst 30 mutasjoner i spike-proteinet, har ført til at EU-kommisjonen har foreslått stans i flytrafikken fra land sør i Afrika. Storbritannia, Italia og Tyskland har allerede innført dette.

– Det internasjonale samfunnet bør ta et felles ansvar for å stoppe spredningen av denne nye varianten. EU-kommisjonen har foreslått å nødstanse alle flyginger fra sørlige Afrika. Norge har ingen direktefly fra Afrika, sier Kjerkol.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun trekker videre fram at det nylig er gjort endringer i innreisetiltakene i Norge.

– Innstramminger iverksatt

– Vi har nylig strammet inn på innreisetiltakene. Blant annet må alle over 16 år registrere seg før ankomst til Norge, sier hun.

Videre er det krav om negativ test før avreise, innreisekarantene og testing etter ankomst for alle reisende over 18 år fra land utenfor EØS og Schengen-området eller Storbritannia, dersom de ikke har verifiserbart koronasertifikat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk tidligere fredag ettermiddag ut og advarte mot rask innføring av nye reiserestriksjoner på grunn av virusvarianten.

Rop etter tiltak fra Frp og KrF

Flere norske politikere har likevel vært ute og etterspurt nettopp dette. Blant dem er KrFs Kjell Ingolf Ropstad, som mener at Norge bør innføre karantene eller flystans fra land sør i Afrika på lik linje som EU, Storbritannia og Italia.

Det er ikke direktefly fra de seks landene Sør-Afrika – Namibia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe og Botswana – til Norge.

Også Frp har bedt regjeringen å følge opp med strengere kontroll av personer fra de landene som ankommer Norge.