Nakstad: Ny virusvariant ikke nødvendigvis farligere

– Man er litt bekymret for om vaksinen er like effektiv mot virusvarianten, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB
– Man er litt bekymret for om vaksinen er like effektiv mot virusvarianten, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye virusvarianten som blant annet er påvist i sør i Afrika, vil ikke nødvendigvis gjøre folk sykere, men er mer smittsom, sier Espen Rostrup Nakstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nakstad uttaler dette til NRK.

Virusvarianten er påvist i seks land, men har hatt størst utbredelse i Guateng-provinsen i Sør-Afrika. Til NTB sier Nakstad at han synes det er bekymringsfullt at den har utkonkurrert delta-varianten på kort tid i denne regionen.

– Det er ikke sikkert at virusvarianten vil spre seg globalt veldig raskt, men det er sannsynlig at den finnes i flere land enn vi er klar over. Hvis den er vesentlig mer smittsom, vil den utkonkurrere deltavarianten i stadig flere land, sier Nakstad.

– Det innebærer ikke nødvendigvis at du blir mer syk, eller at vaksinen ikke virker. Men man er litt bekymret for om vaksinen er like effektiv, sier han til NRK.

– Vi må være forberedt på at det kan få betydning

Nakstad, som mener det er sannsynlig at virusvarianten finnes i flere land enn vi er klar over, sier det er for tidlig å si hvordan virusvarianten vil spre seg og i hvilken grad den vil påvirke oss i Norge.

– Men vi må være forberedt på at det kan få betydning og legge planer ut fra det. Og det er et arbeid vi gjør fortløpende, allerede i dag.

Ifølge Nakstad vil man i løpet av de neste to ukene kanskje få vite mer om vaksineeffekt og sykdomsforløp av den nye varianten.