Nei til EU anker Acer-dommen fra tingretten

Nei til EU anker Oslo tingretts dom i saken mot EUs energibyrå Acer. Tingretten konkluderte med at Grunnloven ikke ble brutt da Stortinget vedtok EUs tredje energipakke i 2018.
Nei til EU anker Oslo tingretts dom i saken mot EUs energibyrå Acer. Tingretten konkluderte med at Grunnloven ikke ble brutt da Stortinget vedtok EUs tredje energipakke i 2018. Foto: Ole Berg-rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nei til EU vil anke dommen fra Oslo tingrett mandag der staten ble frifunnet for å ha brutt Grunnloven i saken om EUs energibyrå Acer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tingrettens dom i Acer-saken konkluderte med at Grunnloven ikke ble brutt da Stortinget vedtok EUs tredje energipakke i 2018.

Nei til EU mener derimot at avståelsen av norsk suverenitet til EUs energibyrå og EØS-tilsynet Esa er i strid med Grunnloven og ikke kan vedtas med vanlig flertall.

Onsdag kveld vedtok derfor organisasjonen på et ekstraordinært styremøte å anke dommen inn for lagmannsretten.

– Ensidig

Nei til EUs leder Roy Pedersen mener tingretten går langt i å avskrive den domstolskontrollen som Høyesterett åpnet opp for ved at Nei til EU fikk reise søksmålet.

– Dette handler om at domstolen gjør en egen uhildet vurdering og ikke bare legger et vanlig stortingsflertalls egen praksis til grunn, sier Pedersen i en pressemelding.

Han mener at tingrettens vurderinger ensidig er til statens gunst, og at det er lite å finne igjen i dommen av Nei til EUs vitneførsel og argumenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innsamlingsaksjon

Det var i november 2018 Nei til EU stevnet staten. Staten vant fram både i tingretten og lagmannsretten når det gjaldt spørsmålet om at saken ikke kunne fremmes for domstolene

I mars 2021 fikk imidlertid Nei til EU medhold fra Høyesterett i at saken kunne fremmes. Forhandlingene gikk for Oslo tingrett mellom 1. og 5. november og endte altså med en dom i Nei til EUs disfavør.

Ifølge Pedersen opplever organisasjonen en kraftig støtte for søksmålet og for at saken føres videre. En innsamlingsaksjon er i gang for å dekke kostnadene med anken.