LO-forbund utfordrer Støre om ostehøvelkutt

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tidligere lovet å få en slutt på ostehøvelkuttene i offentlig sektor. Men det skjer ikke i statsbudsjettet for neste år. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tidligere lovet å få en slutt på ostehøvelkuttene i offentlig sektor. Men det skjer ikke i statsbudsjettet for neste år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen må følge opp løftet om å fjerne de borgerliges ostehøvelkutt «ved neste korsvei», krever LO Stat-leder Egil André Aas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videreføringen av den borgerlige regjeringens ostehøvelkutt er blant sakene statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) trolig må svare for når han gjester LO Stats tradisjonsrike kartellkonferanse på Gol onsdag.

Støre-regjeringen går ikke langt nok i sitt budsjettforslag, slår LO Stat-leder Egil André Aas fast.

– Enn så lenge har jeg forståelse for at dette tar tid, men jeg er utålmodig på vegne av meg selv, forbundet og staten, sier Aas til NTB.

Ostehøvelen er fortsatt i bruk

Ostehøvelkuttene ble innført av Solberg-regjeringen i 2015 gjennom den såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE). Den innebærer at alle offentlige virksomheter årlig må kutte sine budsjetter med 0,5 prosent.

LO Stat, som organiserer mange statlige ansatte, har lenge krevd at reformen skrotes.

Arbeiderpartiet har gjentatte ganger lovet å få en slutt på de flate kuttene. Da han gjestet kartellkonferansen i 2018, lovet Støre å begrave ostehøvelen. Senest i oktober i år bekreftet arbeids- og sosialminister Hadia Tajik (Ap) at regjeringen vil legge høvelen i skuffen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men i tilleggsnummeret til statsbudsjettet for neste år viderefører Arbeiderpartiet og Senterpartiet den omstridte reformen.

Ser mot 2023-budsjettet

Først i statsbudsjettet for 2023 vil regjeringen «vurdere hvordan ABE-ordningen kan erstattes med målrettede prosesser og effektivitetsmål», heter det.

Aas forventer at regjeringen holder det den har lovet. Han viser til at løftet om å fjerne ABE-kuttene også er skrevet inn i Hurdalsplattformen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ved neste korsvei forventer jeg at det skjer noe på dette, sier Aas, med henvisning til 2023-budsjettet.

– Regjeringen skriver i Hurdalsplattformen at de ønsker å samarbeide med oss. Da er dette en sak som må diskuteres, legger han til.

Måtte avlyse i fjor

Aas er likevel tilfreds med det han mener er en kursendring under Støre-regjeringen. Han er spesielt fornøyd med styrkingen av Nav, Arbeidstilsynet og kriminalomsorgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er litt tidlig å gi en konkret tilbakemelding, men det sentrale er at vi har fått en regjering som klart markerer et linjeskifte, som vil lytte til oss og gjøre noe med de økende forskjellene, sier Aas.

LO Stat-lederen sier han gleder seg over at forbundet nok en gang kan invitere tillitsvalgte, politikere og presse til kartellkonferanse etter fjorårets korona-avlysning.

Foruten den tradisjonsrike fagligpolitiske debatten med Støre og LO-leder Peggy Hessen Følsvik skal Aps partisekretær Kjersti Stenseng som vanlig oppsummere årets valgkamp. I tillegg blir det debatter om blant annet hat og radikalisering og grønn omstilling.