E24: Bedrifter tok ut mer i utbytte i coronaåret enn året før

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordningen som skulle redde norske bedrifter gjennom pandemien, var ikke godt nok utformet, mener økonomiprofessor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En oversikt E24 har laget over bedrifter som fikk støtte i 2020, viser at bedriftene samlet sett tok ut mer i utbytte i året pandemien rammet enn året i forveien. Andelen bedrifter som tok ut utbytte, var tilnærmet uendret fra 2019 til 2020, ifølge nettavisen.

Dette bekrefter inntrykket av at krisestøtteordningen var dårlig utformet, mener økonomiprofessor Magne Mogstad ved Universitetet i Chicago. Han stiller også spørsmål ved hvorfor ordningen ble videreført, til tross for at den var omdiskutert.

– Hvorfor trakk man ikke på erfaringene fra finanskrisen om å bruke lån og ikke kontantstøtte? Hvorfor avgrenset man ikke eventuell støtte til mindre bedrifter? spør Mogstad.

Det var politiske diskusjoner om å forby utbytte for støttemottakere, men det fikk ikke flertall i Stortinget. Daværende finansminister Jan Tore Sanner (H) manet likevel til moderasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

E24s undersøkelser omfatter til nå 6,6 av 9,5 milliarder kroner som ble delt ut i kontantstøtte til bedrifter i 2020. Støtten som er kartlagt, er fordelt på i underkant av 25.000 selskaper.

Bedriftene tok samlet sett ut 6,25 milliarder i utbytte i 2020. Det er 626 millioner kroner mer enn de samme bedriftene tok ut i utbytte i 2019.