Norges strømflyt til Sverige begrenses

Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB
Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statnett varsler endringer i driften som vil medføre begrenset kapasitet fra Sør-Norge til Sverige. De vil drive kraftnettet på samme måte som svenskene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette innebærer at man ikke bruker såkalt systemvern for å optimalisere kapasiteten på grensen, noe som igjen innebærer at kapasiteten på eksport fra Østlandet går noe ned, skriver Statnett i en pressemelding.

Svenska kraftnät har tidligere satt begrensninger på kapasiteten mellom det svenske prisområdet SE3 og det norske området NO1.

Disse begrensningene har sammen med utfordringer i det svenske nettet medført at det gått liten flyt til Østlandet til tross for lavere pris i Sør-Sverige. Samtidig har det i perioder med lik eller lavere kraftpris på norsk side blitt eksportert kraft til Sverige, opplyser Statnett.

Overfor E24 kommunikasjonsdirektør sier Henrik Glette i Statnett at dette ikke er noen form for hevn overfor svenskene siden de har mindre kapasitet mot Norge enn omvendt.

– Nei, slett ikke, vi har et godt forhold til svenskene. Men det har ikke vært symmetri i forholdene i driften, som legger grunnlaget for kapasitetsfastsettelsen. Det ønsker vi nå å rette opp i, sier han.

Svenska Kraftnät har på sin side pekt på at begrensningene i kraftoverføringen til andre land blant annet har oppstått på grunn av utfordringer og flaskehalser internt i det svenske nettet.