Strømtilførselen på bedringens vei etter helgens uvær

Uværet ved inngangen til helga har per lørdag sørget for skader til flere titalls millioner kroner for alle forsikringsselskapene, opplyser Gjensidige Forsikring. Her har et tre blåst over ende ved Flesberg kommune.
Uværet ved inngangen til helga har per lørdag sørget for skader til flere titalls millioner kroner for alle forsikringsselskapene, opplyser Gjensidige Forsikring. Her har et tre blåst over ende ved Flesberg kommune. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det jobbes på spreng for å utbedre skadene etter uværet som rammet deler av Sør-Norge på fredag. DSB og Telenor melder om at situasjonen bedrer seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kraftselskapene jobber fortsatt med å rydde trær og gjenopprette strømtilførselen etter uværet ved inngangen til helgen, sier direktør Elisabeth Aarsæther i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB søndag.

Fredag skapte kraftig vind kaos i store deler av Sør-Norge. Nødnettet var lørdag kveld fortsatt preget av omfattende strømbrudd.

Søndag formiddag kunne DSB-direktøren opplyse om at strømmen var kommet tilbake flere steder, og at Nødnettdekningen i disse områdene gradvis gjenopprettes.

– Parallelt sender vi ut egne bakkemannskap for å avdekke om det kan være andre feil som må rettes på basestasjonene, som for eksempel antenner eller radiolinjespeil som har blåst ut av posisjon, sier Aarsæther.

Kommuner satte krisestab

Fredagens uværet førte blant annet til bortfall av strøm og mobilnett i Sør-Norge. Flere kommuner satte krisestab og brukte lørdagen i krisemøter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Temaet på møtet var bortfall av strøm og mobilnett, sa ordfører Ola Tore Dokken (Sp) i Nordre Land i Innlandet til Dagbladet lørdag formiddag. I Sør-Aurdal kommune var det også opprettet krisestab.

– Vi har massive skader etter uværet, både på tak og eiendom. Masse skog er blåst ned, og flere veier er og har vært stengt, opplyste ordfører Marit Hougsrud (Sp) i Sør-Aurdal til Oppland Arbeiderblad lørdag.

Gjensidige hadde lørdag ettermiddag fått inn over 100 skademeldinger. Ifølge selskapets beregninger beløper skadene seg hittil til flere titalls millioner kroner for alle forsikringsselskapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Hedal 20211120. Store menger med trær lå strødd over fylkesvei 243 i Hedalen på grensen mellom Ringerike og Sør Aurdal etter fredagens uvær. Foto: Tipser / NTB
Hedal 20211120. Store menger med trær lå strødd over fylkesvei 243 i Hedalen på grensen mellom Ringerike og Sør Aurdal etter fredagens uvær. Foto: Tipser / NTB

Telenor: – Det jobbes på spreng

Telenor opplyser søndag formiddag at selskapets nett i deler av Innlandet, Vestfold, Telemark og Viken har blitt påvirket. De sier videre at dagen går til å bedre situasjonen til mobil- og bredbåndsdekningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har tredoblet mannskapet vårt og jobber på spreng. I samarbeid med entreprenører og kraftselskapene gjør vi alt vi kan for å avhjelpe situasjonen. Nå som strømmen er på vei tilbake, bedres også situasjonen for mobilnettet og Telenors tjenester, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

Omfattende konsekvenser i Valdres

Ifølge selskapet har kommunene Nordre Land, Etnedal, Vestre Slidre, Vang, Tinn, Tokke, Flå, Sigdal og Rollag vært hardest rammet.

– Situasjonen har til tider vært svært uoversiktlig og komplisert. Spesielt på grunn av alle trefallene som har revet ned linjer eller sperret store og små veier, sier Amundsen.

I Valdres har over 100 stolper med fiberkabler blitt ødelagt og knekt.

– Konsekvensene av stormen er svært omfattende spesielt i Valdres. Vi har en god dialog med fylkesberedskapen i de berørte områdene, opplyser Amundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bergensbanen åpnet igjen

Uværet sørget også for problemer for toglinjene på Østlandet. Strekningen Gjøvik-Grua på Gjøvikbanen var stengt deler av lørdagen, men ble lørdag ettermiddag gjenåpnet.

Bergensbanen ble allerede fredag formiddag stengt mellom Ål kommune og Hønefoss. Først i 18.30-tiden søndag kveld kunne Bane Nor fortelle at strekningen endelig var ferdig ryddet og åpnet igjen.