UNE og UDI stanser returer til Etiopia

En ødelagt tanks ligger langs veien sør for Humera vest i Tigray-regionen. Foto: Ben Curtis / AP / NTB
En ødelagt tanks ligger langs veien sør for Humera vest i Tigray-regionen. Foto: Ben Curtis / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlendingsnemnda (UNE) og Utlendingsdirektoratet (UDI) utsetter alle tvangsreturer til Etiopia fram til 30. april neste år. Det berører om lag 260 personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen er usikkerheten om den videre politiske og sikkerhetsmessige utviklingen i landet, skriver UNE i en pressemelding.

Utlendingsnemnda har omtrent 70 saker til behandling fra etiopiske borgere som kan medføre utreiseplikt, som de i tillegg nå vil vente med å behandle.

Beslutningen gjelder både tidligere asylsøkere og personer med utreiseplikt etter avslag på søknad om opphold. Dette dreier seg om rundt 260 etiopiske borgere ifølge Politiets utlendingsenhet (PU), skriver Stavanger Aftenblad.

Etiopiere som er utvist fra Norge, er også omfattet. Det samme gjelder etiopiske borgere som har fått oppholdstillatelsen tilbakekalt, eller som har fått avslag på søknad om oppholdstillatelse.

I november 2020 brøt det ut krig i Tigray-regionen hvor hovedaktørene er føderale myndigheter, ved det etiopiske forsvaret, som står mot Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF).

UNE slår fast at det har skjedd en kraftig forverring av situasjonen fra oktober, da Tigray-styrker begynte å ta kontroll over strategisk viktige områder. Nå nærmer de seg hovedstaden Addis Abeba, og det er nasjonal unntakstilstand i landet.