Hemmelige tilleggskrav fra SV: Vil binde regjeringen til mer enn budsjett

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski skal forsøke å forhandle inn mest mulig SV-politikk i statsbudsjettet neste år, men har også med seg andre krav som partiet vil forsøke å få Ap og Sp med på. Foto: Torstein Bøe / NTB
SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski skal forsøke å forhandle inn mest mulig SV-politikk i statsbudsjettet neste år, men har også med seg andre krav som partiet vil forsøke å få Ap og Sp med på. Foto: Torstein Bøe / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-leder Audun Lysbakken lover omkamp om flere saker partiet ikke vant fram med under regjeringsforhandlingene i Hurdal. Men hva de er, vil han ikke si høyt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten en samarbeidsavtale med Sp og Ap i bunn blir det viktig for SV å sikre seg politiske seire utover å flytte på milliarder og millioner i budsjettet.

Derfor kommer SV til å forsøke å få bindende avtaler med regjeringspartiene på flere områder.

Men partitoppene er ordknappe om hva de vil kreve.

– Vi offentliggjør ikke alt vi vil legge på bordet i dag, sa SV-leder Audun Lysbakken til NTB før budsjettforhandlingene tok til mandag.

Profittfri velferd

Lysbakken letter likevel på sløret om én sak: profittfri velferd.

– Det er et godt eksempel på noe vi ikke kom i mål med på Hurdal og som vi tar opp igjen nå, sier Lysbakken.

Det SV vil ha regjeringspartiene med på, er å utrede modeller for å kvitte seg med kommersielle aktører som driver barnehager, eldreomsorg og rusbehandling.

– Det er en sak vi vil bruke budsjettmakten vår til å prøve å gjennomføre, selv om det strengt tatt ikke er en budsjettsak, sier Lysbakken til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge ham er det ikke noe nytt i norsk politikk å gjøre det på den måten.

– Det er rimelig at en budsjettpartner også kan påvirke politikken på en del andre områder.

Oljestans

På spørsmål om de vil forsøke å binde regjeringspartiene til avtaler som skal gå over flere år, svarer Lysbakken at det i hovedsak vil handle om ting som skal gjennomføres i løpet av det neste budsjettåret.

I valgkampen var likevel stans i oljeletingen på norsk sokkel en viktig sak for SV.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sitt alternative budsjett foreslår SV å flytte på over 40 milliarder kroner, både i form av inntekter og utgifter, sammenlignet med Solberg-regjeringens opprinnelige budsjettforslag.

Men Lysbakken vil ikke sette noe tall på hvor mye penger han tror de får flyttet på til slutt.

Det ikke bare penger som teller, påpeker han.

– Hvor langt vi kommer i andre ting som ikke koster penger, for eksempel i klimapolitikken, vil også avgjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krever SV-gjennomslag

Da SV la fram sitt alternative budsjett mandag, var Lysbakken samtidig klar på at han ikke vil starte budsjettforhandlingene med ultimate krav eller trusler om å felle Støre-regjeringen.

– Jeg har ikke tenkt å lage overskrifter ved å diskutere sjansen for regjeringskrise nå. Det er et rart sted begynne. Vårt veldig klare mål er å bli enig, sa han.

– Men det er viktig å være tydelig på at det er regjeringens ansvar å finne flertall i Stortinget, og det innebærer at den er nødt til å gå med på et budsjettopplegg som er tydelig preget av SVs politikk.

Budsjettforhandlingene startet formelt mandag ettermiddag da finanspolitikerne Kari Elisabeth Kaski (SV), Eigil Knutsen (Ap) og Sigbjørn Gjelsvik (Sp) møttes i Stortinget.

Finanskomiteen har gitt seg frist til 26. november med å levere sin innstilling.