Helseministeren: Det kan bli aktuelt å innføre nasjonale tiltak

– Det kan også bli aktuelt å innføre nasjonale tiltak, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
– Det kan også bli aktuelt å innføre nasjonale tiltak, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er lokale tiltak som er aktuelle i Norge nå, ikke nasjonale tiltak som rammer hele befolkningen, sier helseminister Ingvild Kjerkol til NTB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjerkol sa i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet onsdag ettermiddag at hvis det kommer en stor økning i smittespredningen lokalt eller nasjonalt som gir høy belastning på helsetjenestene, må kommunene være forberedt på å begrense smittespredningen gjennom lokale tiltak.

– Det kan også bli aktuelt å innføre nasjonale tiltak, sa Kjerkol, som ikke utdypet hva slags tiltak det kunne være snakk om.

Sitatene fra Kjerkol ble sendt ut i forbindelse med et justert rundskriv for å veilede kommunene om lokale smitteverntiltak som kan være nødvendige ved lokale utbrudd.

Til NTB utdyper helseministeren at nasjonale tiltak ikke er aktuelt nå.

– Det er lokale tiltak som er aktuelle i Norge nå, ikke nasjonale tiltak som rammer hele befolkningen. Pandemien er ikke over. Vi følger utviklingen nøye og er forberedt på å iverksette nasjonale tiltak hvis det blir behov for det, for eksempel om det er fare for at helsetjenesten blir overbelastet. Dette er ikke tilfelle nå, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ber kommuner gjøre vurderinger

Rundskrivet som er sendt til kommunene, gir blant annet utfyllende forslag til hvordan kommunale forskrifter og enkeltvedtak kan utformes.

– Det viktigste nå er at kommuner med utbrudd innfører tiltak for å ta kontroll over smitten. For å gi kommunene veiledning om lokale smitteverntiltak, sendte vi ut et oppdatert rundskriv i går. Det er viktig at alle fortsatt holder seg hjemme ved sykdom, tester seg ved sykdom og isolerer seg ved påvist covid-19, sier Kjerkol til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smittetrenden i Norge er stigende, og det siste døgnet er det registrert 1.144 nye coronatilfeller i Norge. Det er nær en dobling fra samme dag i forrige uke, og første gang siden 14. september at det er registrert over tusen nye smittede på ett døgn her til lands.

Mer smitte i nord

Særlig i nord er det registrert mange smittede. Det siste døgnet er det registrert 59 nye coronasmittede i Tromsø – det er døgnrekord gjennom hele pandemien. Økningen gjør seg gjeldende i alle enkeltgrupper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I nord har også tallet på innlagte vært høyere. Onsdag var det 14 koronapasienter ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Samtidig er innlagttallene nasjonalt relativt stabile også denne uka, faktisk har det vært en liten nedgang fra 125 mandag til 101 onsdag.

Stadig flere er nå vaksinert. Hele 4,2 millioner nordmenn fra 12 år har fått første dose, og over 3,7 millioner har fått dose to. Det tilsvarer en andel på henholdsvis 78 og 69 prosent av befolkningen.

Støre: Kommunenes ansvar

Statsminister Jonas Gahr Støre sier til NTB at helseministeren på en pressekonferanse torsdag vil gå gjennom regjeringens håndtering av coronapandemien.

– Vi ligger på den linjen som har vært helsemyndighetenes råd gjennom høsten, at vi er i en normalsituasjon med forhøyet beredskap, sier han.

Støre understreker at det siste betyr at regjeringen må følge veldig nøye med på hvordan smittetallene utvikler seg i ulike deler av landet, og være mer målrettet når tiltak settes inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I en situasjon hvor opp mot 90 prosent av oss er vaksinert, er nasjonale tiltak lite treffsikre. Men vi har en halv million nordmenn som ikke er fullvaksinert, og vi har noen deler av landet som har smitteutbrudd. Da må tiltakene settes inn der. Så det er den beredskapen vi må holde, og der er det kommunenes ansvar det er viktig å støtte opp om, sier Støre.