Støre møtte Lavrov: – Viktig at vi snakker sammen også der vi er uenige

Statsminister Jonas Gahr Støre (t.h.) tok imot Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i en høflighetsvisitt i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo tirsdag ettermiddag.
Statsminister Jonas Gahr Støre (t.h.) tok imot Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i en høflighetsvisitt i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo tirsdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tok tirsdag imot Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Møtet var en høflighetsvisitt og begynte i regjeringens representasjonsanlegg klokka 17.

– Vi snakket om samarbeidet mellom Norge og Russland, og at den nye regjeringen ønsker å ha et godt og konstruktivt forhold til vår nabo, særlig knyttet til nordområdene, sier Støre til NTB.

Han forteller at de to tok opp mange viktige spørsmål knyttet til klima og energi. I tillegg snakket de om internasjonale spørsmål og samarbeid i Sikkerhetsrådet.

Tok opp menneskerettighetssituasjonen

Lavrov var mandag i Tromsø for å delta på et toppmøte i Barentsrådet. Der møtte han blant andre utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Både Huitfeldt og Støre har tatt opp menneskerettighetssituasjonen i Russland.

– Det er viktig å markere at trekkene i utviklingen i Russland begrenser kontaktene i folk-til-folk-samarbeidet, sier Støre.

Statsministeren kjenner Lavrov godt fra sin tid som utenriksminister. I 2011 kom de fram til en avtale om en delelinje i Barentshavet som avsluttet en 40 år lang uenighet mellom landene. Lavrov har vært Russlands utenriksminister siden 2004.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Viktig at vi snakker sammen politisk

– Vi har snakket om vanskelige temaer før, og det er mulig å ta det opp på profesjonelt vis. Det er viktig at vi snakker sammen politisk, også på områder der vi er uenige, sier statsministeren.

Barentssamarbeidet har fått en sentral plass i Hurdalsplattformen til Støre-regjeringen som slår fast at nordområdene er Norges viktigste strategiske interesseområde. Russland har hatt et kjølig forhold til Vesten i flere år, blant annet på grunn av Russlands involvering i Ukraina.

Tidligere i oktober utviste Nato åtte russiske utsendinger som de mente var etterretningsoffiserer, og Russland svarte med å stenge Natos kontor i Moskva og sitt diplomatiske kontor med Nato i Brussel.