Dødsdømt nordmann i Somaliland innlagt på sykehus

Saad Jirde Hayd (55) fra Oslo, som er dømt til døden i Somaliland, ble onsdag innlagt på sykehus på grunn av alvorlig sykdom, opplyser hans norske advokat.

Til Dagbladet sier advokat Farid Bouras at han fikk beskjed om dette da han ankom Somaliland torsdag i forbindelse med at Jirdes sak skal opp i høyesterett til helgen.

Forsvareren sier at han fått opplyst at manglende medisiner er blant årsaken til helseproblemene, og at tilstanden beskrives som kritisk.

Saad Jirde Hayd skal lørdag møte i høyesterett i Hargeisa for å få prøvd saken sin en siste gang. Ifølge Bouras er lørdag og søndag satt av til behandlingen.

Hayd er to ganger dømt til døden i Somaliland for drap på en mann i april 2020. Etter planen skulle en ny behandling i landets høyesterett starte i september, men saken ble utsatt flere ganger.

Hayd, som er norsk statsborger, har bodd i Norge siden 1995 etter han flyktet fra borgerkrigen i Somalia.

Under en ferietur til Somaliland i april 2019 havnet han i en slåsskamp med en annen mann. I basketaket brukte Hayd en selvforsvarsspray, og dagen etter ble han pågrepet av politiet og senere tiltalt for drap.