Q-meieriene mister tilskudd på 50 mill. – frykter for eksistensen

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.  Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tine-konkurrent Q-meieriene mister et tilskudd på 50 millioner kroner årlig. Nå frykter de at melkemonopolet er på vei tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Q-meieriene har inntil nå fått et tilskudd gjennom den såkalte prisutjevningsordningen, som skal hindre at meierikjempen Tine har monopol i Norge.

Nå faller deler av denne støtten bort etter at Landbruksdirektoratet 5. oktober fattet vedtak om at Q-meieriene ikke lenger har rett på tilskudd for distribusjon. Fra 1. november mister både Q og Rørosmeieriet tilskuddet, skriver E24.

Ifølge Q-meieriene utgjør kuttet for dem 50 millioner kroner årlig. Til sammenligning fikk selskapet et driftsresultat på 140,9 millioner kroner i 2020.

– Med denne maktdemonstrasjonen blir det høyere priser, mindre innovasjon og mindre mangfold i butikkene. Det er forbrukeren som blir den store taperen, sier Kristine Aasheim, styreleder i Q-meieriene og administrerende direktør i eierselskapet Kavli Norge, til E24.

Hun omtaler kuttet som «helt kritisk for Q-meierienes eksistens».

Tine viser til at det er Landbruksdirektoratet som har kommet til konklusjonen, og sier de ikke ønsker å gjenopprette mer meierimonopol i Norge.