Snø på Østlandet: Bilister uten vinterdekk bes om å la bilen stå

<p>Riksvei 4 ved Gjelleråsen på grensen mellom Oslo, Lillestrøm og Nittedal, tirsdag morgen. Årets første snøfall er et faktum på Østlandet. Bilistene oppfordres til å bytte til vinterdekk.</p>
Riksvei 4 ved Gjelleråsen på grensen mellom Oslo, Lillestrøm og Nittedal, tirsdag morgen. Årets første snøfall er et faktum på Østlandet. Bilistene oppfordres til å bytte til vinterdekk. Foto: Statens Vegvesen (webkamera)

Etter en mild høst kom væromslaget på Østlandet. I morgentimene må mange finne frem lue, skjerf og votter. På veiene er det vinterdekk som gjelder nå.

Det snør tett flere steder på Østlandet tirsdag morgen. Bilister som ikke har skiftet til vinterdekk, bes om å la bilen stå.

– Stor fare med sommerdekk

– Det er snødekke og til dels også is- og snødekke. I utgangspunktet er det ikke vanskelige kjøreforhold, men for de som har sommerdekk, så kan det medføre stor fare , advarer trafikkoperatør i Statens vegvesen, Ken Ove Holm, til NRK tirsdag morgen.

Mandag sendte Meteorologisk Institutt ut farevarsel for snø i Buskerud, Akershus, Oslo, Oppland og Hedmark. Tirsdag morgen kom fasiten: Mange steder er veiene allerede snødekte, folk kjører forsiktig og trafikken går tregt.

Sjekk været der du bor

– Det er helt vilt, det står jo stille her

E6 ved Djupdalen i Skedsmo på grensen mot Oslo tirsdag morgen. Foto: Statens Vegvesen (webkamera)
E6 ved Djupdalen i Skedsmo på grensen mot Oslo tirsdag morgen. Foto: Statens Vegvesen (webkamera)

«Fra natt til tirsdag kan det komme lokalt 3-7 cm snø. Det kommer mest i indre og høyereliggende strøk. Utover tirsdagen vil nedbøren gå over til regn,» varslet meteorologene.

På Romerike meldes det om svært glatte veier.

– Det er helt vilt, det står jo stille her. Fem over seks var jeg ved påkjøringen ved Kløfta, men i løpet av den siste halvtimen så har jeg bare beveget meg noen få kilometer, rapporterer Simon Kolstad Claussen i Romerikes Blad. Han kan fortelle om tett og ekstremt saktegående trafikk på vei sørover på E6 tirsdag morgen.

– Nedbøren vil avta i løpet av dagen

På innfartsveiene til Oslo er det sludd og snø. Også på E134 over Kongsberg, riksvei 159 ved Karihaugen, riksveg 4 og, samt E16 Romerike og Lunner har snødekte veier, ifølge Yr.

Trafikanter melder om glatte veier med slapseføre hvor snøen ligger og flyter oppå veien.

– Dette er ikke dagen for å kjøre uten vinterdekk, sier trafikkoperatør Mette Brunes ved Vegtrafikksentralen til Avisa Oslo.

Farevarselet for Østlandet varer i utgangspunktet fram til klokken 17 tirsdag.

– Nedbøren vil avta i løpet av dagen, før det tar seg opp igjen tirsdag kveld, opplyser statsmeteorolog Pernille Borander til Dagbladet.

Sjekk webkamera på Statens vegvesen

Flere utforkjøringer: – Er du i tvil, la bilen stå

Riksvei 3, Rena, gjennom Østerdalen, tirsdag morgen. Foto: Statens Vegvesen (webkamera)
Riksvei 3, Rena, gjennom Østerdalen, tirsdag morgen. Foto: Statens Vegvesen (webkamera)

I Oslo preges morgentrafikken av snø, regn og slapseføre, spesielt i utkanten av byen.

I Innlandet meldes det tirsdag morgen om utforkjøringer flere steder.

– På alle stedene blir det meldt om snø i veibanen og glatte kjøreforhold. Er du i tvil, la bilen stå, om du ikke har vinterdekk, sier operasjonsleder ved politiet i Innlandet, Bård Einar Hoft til TV 2.

Ifølge trafikkoperatør Mette Brunes ved Vegtrafikksentralen oppfordre trafikantene til å beregne litt ekstra tid og avpasse farten etter forholdene.

– Hvis du skal ut og kjøre i morgentimene, bør du ha vinterdekk, anbefaler trafikkoperatør Tone Sorken i Statens vegvesen til Aftenposten.

Snøen som faller i morgentimene er ventet å smelte bort i løpet av dagen.

Personvernpolicy