Politiet om Kongsberg-drapene: Siktelsen vil bli utvidet

<p>Espen Andersen Bråthen er siktet for drapene i Kongsberg. Foto: skjermdump fra video/ NTB</p>
Espen Andersen Bråthen er siktet for drapene i Kongsberg. Foto: skjermdump fra video/ NTB

Politiet sier det er flere fornærmede etter Kongsberg-volden enn de fem drepte og tre skadde. Siktelsen mot Espen Andersen Bråthen (37) vil bli utvidet.

Det opplyser politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt på en pressekonferanse fredag.

– Han er siktet for fem drap. I tillegg har han skadd tre personer fysisk, men det er mange flere fornærmede i denne saken, sier han.

– Det var mange som ble skutt etter med pil og bue, som ikke ble truffet, men som er fornærmet og har følt på frykt for livet sitt, sier politiinspektøren.

Han sier siktelsen mot Bråthen ikke omfatter disse forholdene ennå, men at siktelsen etter hvert kommer til å bli utvidet til å gjelde alle de fornærmede.

– Vi må først få oversikt, sier Omholt.

Tror sykdom ligger bak

Ifølge Omholt har siktede erkjent de faktiske handlingene, men ikke straffskyld.

Politiet mener etterforskningen har styrket hypotesen om at bakgrunnen for Bråthens handlinger, er sykdom.

– Den sterkest hypotesen for motiv er sykdom, sier Omholt, som legger til at politiet fortsatt er åpne for at andre hypoteser kan styrkes.

Politiet mener også at Bråthen hadde planlagt angrepene, i alle fall til en viss grad.

Politiinspektør Per Thomas Omholt under en pressekonferanse om utviklingen i drapssaken på Kongsberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Politiinspektør Per Thomas Omholt under en pressekonferanse om utviklingen i drapssaken på Kongsberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Hypotesen som er styrket hittil i etterforskningen, er at han har tenkt disse tankene han har utført på forhånd, men ikke lenge kanskje. Dette er en hypotese som er styrket, men ikke fasiten ennå, sier Omholt.

Torsdag ble Bråthen overført til en helseinstitusjon.

– Det går på det subjektive i forhold til helse. Men han har erkjent de faktiske forholdene. Det stemmer godt det han forklarer så langt, og det er bra, sier Omholt.

Varetektsfengslet

Tidligere fredag ble det klart at siktede varetektsfengsles i fire uker.

Utfallet er i tråd med det politiet hadde begjært på forhånd, bekreftet politiadvokat Anne Irén Svane Mathiassen overfor NTB tidligere fredag.

I juli 2020 ble 37-åringen ilagt seks måneders besøksforbud i Kongsberg og Eiker tingrett etter å ha kommet med trusler mot familien. I mai samme år tok han seg inn i foreldrenes hus og framsatte trusler. Han la igjen en Colt revolver kaliber 4,5 mm på foreldrenes sofa før han gikk. Ifølge anmeldelsen så revolveren ut som et funksjonelt våpen.

Skjøt kun med pil og bue

Omholt understreket under politiets pressekonferanse fredag ettermiddag at Bråthen benyttet seg av tre våpen i Kongsberg onsdag kveld.

Omholt ville imidlertid ikke gå i detaljer om våpnene, men sa at det kun var blitt skutt med pil og bue og ikke andre typer skytevåpen.

– Vi har sagt at vi ikke vil gå ut med drapsgjenstandene som er benyttet i de forskjellige sakene, men vil komme tilbake til det etter hvert, sier Omholt.

Personvernpolicy