Kongsberg-siktede varetektsfengslet i fire uker

Politiet fortsetter arbeidet i Kongsberg etter at en mann drepte fem personer onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
Politiet fortsetter arbeidet i Kongsberg etter at en mann drepte fem personer onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Espen Andersen Bråthen, som er siktet for drapene på Kongsberg onsdag kveld, er besluttet varetektsfengslet i fire uker.

Han er ilagt brev- og besøksforbud og medieforbud i hele perioden. I tillegg må han sitte i full isolasjon de første to ukene, går det fram av en kjennelse i Buskerud tingrett fredag.

Fengslingen ble gjennomført via såkalt kontorforretning, hvilket betyr at ingen andre var til stede foruten dommeren. Siktede Espen Andreas Bråthen har samtykket til fengsling og erkjent de faktiske forhold.

– Særdeles alvorlig

I begrunnelsen for kjennelsen viser tingretten til sakens alvorlighetsgrad, samt at det er stor nasjonal og internasjonal medieinteresse rundt saken.

– Det vises til sakens særdeles alvorlige karakter, noe som også har medført stor medieinteresse både nasjonalt og internasjonalt. Dersom siktede ikke skjermes for dette og for andre innsatte, vil viktige bevis kunne gå tapt, skriver tingretten.

De viser også til at det skal gjennomføres full judisiell observasjon av siktede, og mener det er viktig at dette kan skje uten påvirkning utenfra.

– Restriksjonene anses ikke som noe uforholdsmessig inngrep og er tilstrekkelig begrunnet, skriver tingretten.

Overlevert til helsevesen

Utfallet er i tråd med det politiet hadde begjært på forhånd, bekreftet politiadvokat Anne Irén Svane Mathiassen overfor NTB tidligere fredag.

Hun bekreftet også at Espen Andersen Bråthen (37), som er siktet for fem drap og for å ha skadd tre personer, torsdag ble overlevert til helsevesenet.